Тръгнаха първите трашнове от Брюксел по възстановителните планове 03.08 | 19:15

Всички страни членки с изключение на две в 27-членния ЕС са представили планове за разходи, а 16 са окончателно одобрени

От iNews

Европейският съюз направи първите плащания към държавите-членки по внесените планове за възстановяване. Средства от рекордните 800 милиарда, които трябва да помогнат на Общността да се възстанови след пандемията са получили три държави - Белгия, Люксембург и Португалия.

Всички страни членки с изключение на две в 27-членния ЕС са представили планове за разходи, а 16 са окончателно одобрени, докато оценките продължават по седем. Двете страни, които все още не са представили своите планове са България и Нидерландия. Следващият краен срок това да се случи е средата на 2022 г.

Първите вноски по обединения фонд са отишли за Белгия (770 млн. евро), Люксембург (12.1 млн. евро) и Португалия (2.2 млрд. евро), съобщават от Европейската комисия. 

Говорителката на Европейската комисия Ариана Подеста заяви, че редът, по който страните членки получават първите си плащания, ще зависи от скоростта, с която националните правителства могат да обработват своите споразумения.

 

Водещи

Най-четени