Пеканов: Няма риск за парите от Плана за възстановяване 20.02 | 15:39

Времето тече и започва да ни притиска за изпълнението на заложените реформи

От iNews

Риск за парите няма и България трябва да мисли това, което ни притиска за реализацията на проектите от Националния план за възстановяване и устойчивост. Това заяви бившият служебен вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов пред Нова телевизия.

Времето тече и започва да ни притиска за изпълнението на заложените реформи, предупреди Пеканов и добави, че 15 март му се вижда трудно да получим финално "Да" от Европейската комисия, с което Националния план за възстановяване и устойчивост да бъде напълно одобрен.

Ние искаме подобряване на железопътния транспорт, но не смятам, че е толкова проблемен, каза Пеканов във връзка със заложените цели в Плана за възстановяване и устойчивост. Крайната дата за затваряне на държавния ТЕЦ Марица изток трябва да остане такава, каквато е, настоя Пеканов.

Във връзка с Бюджет 2022, Пеканов подкрепя предложението за диференцирано ДДС. Нямаме толкова детайлни база данни, в сравнение с други страни, където се вижда, че доста по-ниските групи са много по-засегнати от инфлацията и трябва да има компенсации, изтъкна той.

Пеканов добави, че трябва да се помогне на хората, които имат наистина нужда от помощ. Атанас Пеканов не е съгласен с твърденията, че Бюджет 2022 прилича на "гръцкия сценарий". Ако дефицитът бъде удържат в тези граници няма да е проблем, но 4.1% е напълно приемлив за мен, коментира още Пеканов.

 

Водещи

Най-четени