Страни от ЕС се договориха съвместно да купуват муниции за Украйна 20.03 | 19:45

Това съобщи германският министър на отбраната Борис Писториус в кулоарите на среща с колегите си от ЕС в Брюксел

От iNews

Държави-членки на Европейския съюз са постигнали споразумение за съвместна доставка на боеприпаси за Украйна, каза германският министър на отбраната Борис Писториус в кулоарите на среща с колегите си от ЕС в Брюксел в понеделник.

"Днес ще подпишем съответните документи", каза той пред репортери, като добави, че Германия също ще отвори своите национални рамкови договори с отбранителната индустрия за други партньори, тъй като бързината е от съществено значение при доставките на Киев.

"Нашата цел трябва да бъде да изпратим значително количество боеприпаси в Украйна преди края на тази година", подчерта Писториус.

Колегата му от Естония Хано Певкур уточни малко по-рано днес, че страните от ЕС са се договорили да доставят един милион артилерийски снаряда.

"Постигнахме политически консенсус да изпратим на Украйна един милион снаряда с калибър 155 мм", каза той пред репортери, като добави, че това ще стане в рамките на 12 месеца.

"Има много, много детайли, които все още трябва да бъдат разрешени, но за мен е най-важно да приключим тези преговори и това ми показва едно нещо: ако има воля, има и начин."

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза преди срещата, че се надява на сделка за съвместна доставка на боеприпаси за Украйна на срещата на външните министри и министрите на отбраната, като предупреди за проблеми, ако министрите не успеят да постигнат съгласие.

Без сделка Европейският съюз ще се окаже в затруднение да продължи да доставя оръжие на Киев, напомни Борел. Негово е предложението да се изразходват 1 милиард евро за снаряди от складове и още 1 милиард за съвместни доставки.

На срещата в понеделник група от 16 членки на ЕС плюс Норвегия се очаква да подпишат документ, известен като проектно споразумение, определящо условията за съвместно начинание за закупуване на 155 mm боеприпаси, ръководено от Европейската агенция по отбрана на ЕС. Подобен ход бележи значителна стъпка в интеграцията в ЕС, тъй като доставките в областта на отбраната в Европейския съюз до голяма степен бяха в ръцете на отделните правителства членки досега, коментира "Ройтерс".

Украйна определи доставката на 155 mm снаряди като критично важна необходимост, тъй като участва в ожесточена война на изтощение с нахлуващите руски сили, в която и двете страни изстрелват хиляди артилерийски снаряди всеки ден.

Украински и западни лидери предупредиха през последните седмици, че Киев изразходва снарядите по-бързо, отколкото съюзниците му могат да ги осигурят, което доведе до подновен натиск за изпращане на доставки и намиране на начини за увеличаване на производството, пише "Дневник". 


Най-четени