ЕК разреши на страните от ЕС да въведат задължителна ваксинация 13.07 | 18:01

Това съобщи прессекретарят на Европейската комисия Щефан Де Киерсмакер

От iNews

Държавите от Европейския съюз имат право да въведат задължителна ваксинация срещу COVID-19 на национално ниво, ако епидемиологичната ситуация го изисква. Това съобщи прессекретарят на Европейската комисия Щефан Де Киерсмакер.

"Компетентността за ваксинационните кампании е в ръцете на държавите-членки и следователно всяко решение дали ваксинацията е задължителна е на националните правителства", каза Щефан Де Киерсмакер по време на ежедневен брифинг.

"Продължаваме да подчертаваме важността на ваксинацията, като подкрепяме съответните национални кампании", каза говорителят.

Това изявление беше направено на фона на последните новини от Франция, където властите взеха решение за задължителната ваксинация срещу коронавирус на някои граждани.

Френският президент Еманюел Макрон направи изявление вчера. Във Франция е въведена задължителна ваксинация за медицинския персонал и редица други категории работници. В същото време здравните работници, които не са били ваксинирани, ще бъдат отстранени от работа и няма да им се плаща. "Рано или късно ще възникне въпросът за задължителната ваксинация на цялото население", подчерта френският президент. 

Водещи

Най-четени