Антикорупционният фонд: МЗ са инвестирали в дефектни маски 24.09 | 12:20

За първи път институциите са алармирани за проблемите с китайските маски и лекарствени средства още през септември 2020 г., когато АКФ прави мащабно разследване

От iNews.bg

Антикорупционният фонд е изпратил официален сигнал до Европейската прокуратура, че българското Министерство на здравеопазването е закупило дефектни китайски защитни маски и лекарствени средства, които после е раздало на българските медици за борба с COVID-19 през 2020 г.

От официалното съобщение на АКФ става ясно, че подобен сигнал е подаден до българската прокуратура още през 2020 г. Тогава преписката по случая е прекратена. АКФ подава втори сигнал през 2021 г., но до момента липсват каквито и да било действия.

От фонда посочват, че случаят е от компетентността на Европрокуратурата, тъй като платените по проблемните договори суми представляват европейско финансиране.

За първи път институциите са алармирани за проблемите с китайските маски и лекарствени средства още през септември 2020 г., когато АКФ прави мащабно разследване.

Тогава става ясно, че бившият здравен министър Кирил Ананиев е раздал маски RYZUR на стойност 1,6 млн. евро на медици и здравни работници на първа линия. Той се обосновал с извършен тест за надеждност.

От АКФ посочват, че тестът е бил извършен в лаборатория, която няма нужната акредитация да прави такива тестове. Тествана е само една, единствена маска, която дори не е била от същия вид като внесените по договора с китайската държава.

След подаването на сигнала към ВАП прокуратурата прекратява преписката, без да разгледа документацията, предоставена от АКФ. Според мотивите им Кирил Ананиев е заявил, че всички проверки на маските за извършени.

Вторият сигнал е за закупуването на два лекарствени продукта – "Хидроксихлорокин сулфат" таблетки от 100 мг и таблетки "Азитромицин" от 250 мг.

От АКФ посочват, че медикаментите на обща стойност над 629 000 щатски долара са закупени без договори, без придружаваща лекарствена документация и без възможност за идентифициране на производителите. Последващото им разпределение към болничните звена в страната също противоречи на закона.

По този сигнал, който е подаден в началото на юли 2021 г., Софийската градска прокуратура не е предприела никакви действия до този момент.

"Казусът е от особена важност – става дума за това дали българските власти са направили всичко необходимо да защитят здравето на българските граждани и медици на първа линия. Имаме причини да се съмняваме, че това е така и се надяваме на решение на Европейската прокуратура, което да помогне такива нарушения да не се допускат в бъдеще", посочват от АКФ.

Водещи

Най-четени