Университетската болница и "Майчин дом" ще отпразнуват Бабинден 20.01 | 11:44

Над 2000 бебета са проплакали през 2013 г. в Пловдив

От Теодора Кокаланова

Над 2000 бебета са "надигнали глас" през 2013 г. в Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на болницата. Специалистите се похвалиха по повод предстоящото честване на Деня на родилната помощ, 21 януари.

По думите на началника на болничното заведение в Пловдив проф. д-р Благовест Пехливанов акушерските екипи се гордеят от постижението си.

Това ще бъде и причината на утрешния ден от 11 часа да бъде пресъздаден обреда от народната традиция, в чест на големия християнски празник, по-известен като Бабинден. Обичаите през този ден са свързани с отдаването на почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. В България Денят на родилната помощ се чества официално от 1951 г., уточнява БТА.

Акушеро-гинекологичната болница "Майчин дом" също ще отбележи утре Деня на Бабинден, съобщиха от болницата. Очаква се официален гост на събитието да бъде министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Лекарите доц. д-р Георги Йорданов и проф. д-р Стоимен Иванов, както и акушерката Валя Иванова ще бъдат отличени със званието "Златни ръце". Празникът ще започне в 11.00 ч., в аудиторията на болницата, предаде БТА.  

Водещи

Най-четени