Благоевградчани и гостите на града ще се радват на зоопарка и занапред, спасиха къта с подновен лиценз 10.06 | 12:20

В условията за новия лиценз се изисквало да се обособи следродилно изолаторно помещение за дребни животни, да се ремонтира стената при помещението на мечките, да се направят двойни огради на загражденията

От iNews.bg

Благоевградският зоопарк получи нов 5-годишен лиценз. Важният документ, който спасява от затваряне любимото място за разходки на няколко поколения благоевградчани, е издаден от Министерство на околната среда и водите, след като екипът на екскмета Р. Томов изпълни дълъг списък с изисквания. В условията за новия лиценз се изисквало да се обособи следродилно изолаторно помещение за дребни животни, да се ремонтира стената при помещението на мечките, да се направят двойни огради на загражденията за благородния елен, маймуните и на всички хищници, и да се сменят бетонните корита за водопой на животните.

Всичко това е направено заедно с нова външна ограда от страната на розариума, ремонтирано е и на места подменено осветлението в зоопарка, поставени са и нови пейки, кошчета за отпадъци и са подменени старите информационни табели. Клетката на лъвовете, която предстои да се разшири и изгради според европейските стандарти, засега е освежена и е монтирана допълнителна мрежа за безопасност по изискване на инспектиращите.

Лицензът важи до май 2026 г. и официално е получен завчера от зам. кмета Л. Милев на среща в министерството, на която присъствали представители на всички 18 кметства, които поддържат общински зоологически градини. Дискутиран бил сериозният проблем с  отпускането на средства от държавата само за частните зоопаркове и липсата на такива за общинските, както и невъзможността да се кандидатства с проекти за външно субсидиране от еврофондове, тъй като няма такива програми. Казусът ще се постави пред правителството от Националното сдружение на общините в България с искане за целево финансиране на общинските зоопаркове.

Водещи

Най-четени