Евродепутатите гласуват резолюцията за България вдругиден 06.10 | 12:39

Искаме да видим резултатите и устойчив ефект в българското правосъдие, борбата с корупцията и организираната престъпност, каза Вера Йоурова

От iNews.bg

Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел ще представят днес в Европарламента резултатите от последната среща на върха на европейските лидери.

Европейският парламент дебатира снощи върховенството на закона и основните права в България. Очаква се в четвъртък евродепутатите да гласуват резолюция по темата, съобщава БНТ.

Технически проблеми с микрофоните съпътстваха дебата за върховенството на закона в България, което обаче не попречи на размяната на остри реплики в залата.

Лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер защити Бойко Борисов и правителството. "Бойко Борисов ръководи едно проевропейско правителство - той проправи пътя към еврото и винаги е подкрепял Механизма за върховенството на закона. Борисов иска такъв механизъм. Така че, в България не всичко е перфектно, пред българското правителство стоят още много задачи, но страната върви по правилния път", каза Вебер.

Критиките към България дойдоха от групата на социалистите и демократите, на либералите, зелените и крайната левица в Европа.

"Днес гласът на българските граждани вече се чува ясно в цяла Европа. Това е глас, който призовава за незабавно връщане на принципите на върховенството на закона и демокрацията в страната", каза евродепутатът Елена Йончева от БСП/ Група на социалистите и демократите.

Румънката Рамона Стругару от групата Обнови Европа заяви, че в България се потъпкват върховенството на закона, демокрацията и европейските ценности. "Големи имена сред някои от политическите семейства тук подкрепиха г-н Борисов и екипа му и искам само да ви попитам - знаете ли кого подкрепяте? Защото подкрепяте една внимателно оплетена мрежа от хора, които са обект на сериозни обвинения за корупция, пране на пари и измама с европейски средства. И една система, която потъпква върховенството на закона, демокрацията и европейските ценности. Виждала съм как полицията влачи жени и снимки на деца, напръскани със сълзотворен спрей. Това ли е защита? Сигурни ли сте, че това искате да подкрепите?", коментира тя.

Ирландката от крайната левица Клеър Дейли попита ЕНП защо евродепутът Радан Кънев не е получил възможност да се изкаже по време на дебата. Зеленият германски евродепутат Даниел Фройд призова за спиране на европейското финансиране за страната, за да не отиват евросредствата в ръцете на корумпирани политици.

Еврокомисарите Вера Йоурова и Дидие Рейндърс представиха позицията на Еврокомисията и изводите от доклада за върховенството на закона в държавите членки.

Йоурова отново подчерта, че Механизмът за сътрудничество и проверка продължава да работи. "Както казах и в началото, ние ще продължим да работим по Механизма за сътрудничество и проверка, защото все още има много неизпълнени неща. Никога не е ставало дума просто за отмятане на задачите. Искаме да видим резултатите и устойчив ефект в българското правосъдие, борбата с корупцията и организираната престъпност", заяви тя.

Преди дебата за България през сградата на Европарламента в Брюксел имаше два протеста, организирани от "Да, България" и проф. Велислав Минеков от "Отровното трио".

Водещи

Най-четени