Предварителна информация: Ние и още 4 страни с особено тревожни данни за журналистика и съдебна система 30.09 | 13:41

Според изтекла информация в докладите има данни за сериозни заплахи срещу свободата на словото и независимата съдебна система у нас

От iNews.bg

Очаква се еврокомисарите за ценностите и прозрачността Вера Юрова и по правосъдието Дидие Рейндерс да обявят първите доклади по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона за всяка страна членка на ЕС. Според изтекла до този момент информация в част от тях е записано, че заплахите за журналисти са особено тревожни в България, Хърватия, Словения, Унгария и Испания, предаде БНР.

Изразява се сериозна тревога за независимостта на съдебната система в Полша и Унгария, срещу които има задействана процедура по чл.7.

Остават обаче предизвикателства в тази сфера в България, Румъния, Хърватия и Словакия, подчертава "Политико", като се базира на последните документи.

Докладите ще бъдат обсъдени от Европейския парламент и Съвета, след което еврокомисар Дидие Рейндерс ще тръгне на обиколка из страните членки. После правосъдните министри от всички държави ще започнат съвместно разглеждане на заключенията на комисията, което ще бъде по азбучен ред.

България е сред първите страни заедно с Белгия, Чехия, Дания и Естония.

Представянето на докладите, което беше предвидено за 23-ти септември, се очакваше да се отложи още веднъж за другата седмица, но вчера говорителката на Комисията Дана Спинант обяви, че това ще стане днес след колегиума на комисарите.

На 10 септември еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Юрова представи пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент състоянието на механизма за сътрудничество и проверка, който се прилагаше за България и Румъния. Тогава тя отбеляза, че България трябва да продължи работата по борбата с корупцията по високите етажи на властта и подчерта, че наблюдението над страната ни ще продължи по новия механизъм, който включва и свободата на медиите.

Евродепутатката Софи инт Велд от "Обнови Европа", която е и председател на мониторинговата група, провела закрито заседание в края на август за ситуацията в България, определи обстановката като много сложна, тъй като двата механизма се застъпват и не е я ясно точно какъв ще бъде новият. Тя допълни, че все още има несвършена работа и Венецианската комисия не е била включена в отчетността на главния прокурор.

Водещи

Най-четени