Антимафиотите разбиха първата у нас интернет пирамида 06.11 | 16:32

Българин, израелец и сърбин са задържани за уникалното за Европа измамна схема

От iNews.bg

Престъпна група, която ползвайки се от съвременните високи технологии, е създала измамна схема и е генерирала крупни печалби, е установена и задържана от българските специализирани органи. Операцията е реализирана от служители на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Това е поредна успешна операция без аналог в българската правна система, уточни зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че измамната схема е хит в Европа, но за първи път тя е разкрита у нас.

Задържани са тримата основни играчи – 28-годишен българин, и двама чужди граждани – израелец и сърбин, които определено имат различен статус от другите престъпни групи. Действали са на територията на страната от година чрез изградени два колцентъра и 7 интернет платформи с домейн в Естония. Служителите, наети за работа са били обучавани, като оператори, те набирали своите клиенти по телефон, който на потенциалните жертви излиза като позвъняване от Великобритания и предлагали търговия с платежни инструменти. След убеждението за печалба, клиентите – 17 до момента, превеждали различна сума пари, минимум 300 евро,  по интернет платформите.

В началото се създавало впeчатление у клиента за печалба, но след известно време под предлог – сриване на борсата, те не получавали очаквания дивидент, зарибяването продължавало докато жертвата изпадала в невъзможност да продължи финансирането. При желание за отказ се оказвало, че той няма обратна връзка. Печалба за клиентите няма, има само за организаторите на престъпната схема, а парите са постъпвали по сметките им в цял свят, допълни прокурор Гешев и обясни, че има индикации за опит и за разширяване на престъпната дейност с изграждане на аналогични центрове в две съседни държави.

На този етап спецпрокуратурата е привлякла трима обвиняеми за престъпления и ръководене на организирана престъпна група и за измами, съобщи наблюдаващият делото прокурор Ваня Христева. На 2 ноември спецпрокуратурата издаде постановления за мерки за неотклонения, искането беше уважено и същите са с постоянна мярка задържане под стража. Пострадалите са в по-тесен кръг от събраните данни за действителния брой на пострадалите лица, посочи още прокурор  Христева. Причинените вреди са за над 300 хил. евро, над 80 хил.щатски долара и над 60 хил. лева.В хода на разследването са извършени  претърсвания на офиси и жилища.

Прави впечатление технологията, по която е извършена тази престъпна дейност. Лицата са били старателно въвеждани в заблуждение, че се търгува на борсата с тези финансови инструменти и те са правили редица преводи, като обратната връзка е била невъзможно да бъде осъществена. Ставало е само едностранно. В крайна сметка клиентите не са имали опция за обратна информация. Българското подразделение на тази схема е първият случай, който е разобличен. Това е иновативно престъпление, а такива все повече и повече ще навлизат в нашата реалност, посочи началникът на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП комисар Явор Колев. Той уточни, че задържаните са с много голям опит в измамни финансови операции. Те работят в България и са придобили значителни приходи, които прокуратурата ще разследва.

Водещи

Най-четени