Еврофинансова полиция и разузнаване ще нищят данъчни престъпления 26.03 | 18:18

ЕП настоява схемите за златни визи и паспорти в страните от ЕС да бъдат прекратени

От iNews

Евродепутатите се обявиха за създаване на финансова полиция на ЕС, съобщиха от пресслужбата на институцията. Европейският парламент прие във вторник подробен план за по-справедлива и ефективна данъчна система и за борба с финансовите престъпления.

Предложенията, приети с 505 гласа "за", 63 гласа "против" и 87 гласа "въздържал се", бяха подготвени в рамките на една година от Специалната комисия на ЕП относно финансовите престъпления, данъчните измами и избягването на данъци. Те обхващат както преразглеждането на системата за борба с финансовите престъпления, данъчните измами и избягването на данъци, най-вече като подобряват сътрудничеството във всички области между големия брой компетентни органи така и установяването на нови органи на ниво ЕС и в световен план.

Депутатите препоръчват Европейската комисия незабавно да започне работа по предложение за създаване на Европейска финансова полиция и звено за финансово разузнаване, както и създаване на междуправителствен данъчен орган в рамките на ООН. Те настояват схемите за златни визи и паспорти в страните от ЕС постепенно да бъдат прекратени. Според евродепутатите лицата подаващи сигнали за нередности и разследващите журналисти, трябва да бъдат много по-добре защитени и се обявиха за създаване на фонд на ЕС за подкрепа на разследващи журналисти.

 

В приетите текстове се посочва, че Белгия, Кипър, Унгария, Ирландия, Люксембург, Малта и Нидерландия показват характеристики на данъчни убежища и улесняват агресивното данъчно планиране. След многобройните разкрития през последните пет години ("Люкслийкс", "Досиетата от Панама", "Футбол лийкс" и "Досиетата от рая"), Европейският парламент реши да установи специална Комисия относно финансовите престъпления, данъчните измами и избягването на данъци (TAX 3) на 1 март 2018 г. Приетият днес доклад приключна едногодишния мандат на комисията, в рамките на който се състояха 18 изслушвания по темата, 10 обмена на гледни точни с финансови министри и европейски комисари, и 4 мисии за установяване на фактите до САЩ, остров Ман, Естония, Дания и Латвия, се посочва в прессъобщението на ЕП.

Водещи

Най-четени