Прокуратурата поиска постоянен арест за Миню Стайков 07.05 | 12:40

От iNews

Прокуратурата внесе искане за постоянно задържане под стража на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, въпреки че и в момента той е в ареста.

Искането е заради новото му обвинение за злоупотреба с европейски средства. Спецсъдът ще се произнесе по него по-късно.

Обвинението е свързано с данни за злоупотреба с пари по две европейски програми. С обвинение за същото са още 7 души, двама от които са в чужбина и се издирват, а останалите са на свобода срещу парична гаранция.

Общо 18 млн. лв. са средствата по двете програми, които групата около Стайков искала да усвои. Реално са получили обаче само 5 млн. лв.

Според заместник главния прокурор Иван Гешев другите са били опазени, благодарение на усилията на спецобвинението и въпреки трудностите, срещнати от Държавен фонд "Земеделие". Затова и се проверява дали тези служители са били съпричастни към действията на групата, която Гешев описа "роднини, близки, служители на алкохолния бос Миню Стайков".

Искането на прокуратурата за постоянното му задържане идва в последния ден от възможното 8-месечно максимално задържане, каквото може да му бъде наложено във връзка с обвинението му за данъчни и акцизни престъпления.

Заседанието е насрочено за 14 часа днес.

 


Водещи