Ресторантьори цакат абитуриенти с развален сладолед 23.05 | 13:23

Открити са близо 400 кг хранителни продукти с изтекъл срок

От Цанка Донкова

Студентските балове започнаха, но празненствата на зрелостниците може да се окажат помрачени. Освен че абитуриентите няма да могат да си направят снимки в училищата си, заради провежданите в тях избори за Европейски парламент, сега и празничната им вечер е под заплаха.

Оказва се, че някои ресторанти, където ще се състоят абитуриентски балове са решили да предложат на празнуващите развалена храна.

При проверка на столичен ресторант, организирал бала за 50 абитуриенти, инспекторите от икономическа полиция в София са открили развалена храна. Установено е наличие на голямо количество хранителни продукти с изтекъл срок на годност и без етикет на производител, а също така и приготвени храни, видимо негодни за консумация - с влошен външен вид и дори плесенясали.

Под забрана за ползване са поставени 242.350 кг храни и е издадено разпореждане за незабавно унищожаване на 91.100 кг храни от животински произход. Служителите от ОДБХ са съставили констативен протокол, а на главния готвач - акт за установено административно нарушение във връзка с чл. 10, ал. 1 и чл. 20, ал. 11 от Закона за храните.

Идентични нарушения били констатирани и в друг проверен ресторант, където тази вечер бала си ще отпразнуват 40 абитуриенти. В заведението инспекторите попаднали на 50 кг месни и 6 кг млечни продукти - сирене и заготовка за сладолед, с изтекъл срок на годност, нарушена цялост на опаковката и влошен външен вид.

За констатираното нарушение служителите на ОДБХ са съставили констативен протокол, акт за забрана на кулинарна обработка и търговия с негодните продукти. Дадено е предписание, с което продуктите са поставени под възбрана и е издадено разпореждане за унищожаването им.

Специализираните полицейски операции на територията на Софийска област продължават.

Водещи

Най-четени