Политическата криза продължава! Вариантите - с Борисов до изборите или служебен кабинет 20.12 | 16:34

БСП е за втория вариант, а ДПС - за първия, за да не стане така, че Радев да разпусне правителството на Плевнелиев и да сформира ново

От Ростислава Иванова

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ предлага кабинетът в оставка да изпълнява своите функции до провеждането на предсрочните парламентарни избори. Председателят на БСП Корнелия Нинова пък продължава да държи на своето президентът бързо да сформира служебно правителство и да се върви на предсрочни избори за Народно събрание.

Проблемът пред временен кабинет, възложен от отиващия си вече държавен глава е в това, че с идването на наследника му Румен Радев на 22 януари съществува голяма вероятност той пък да разпусне правителството и да назначи на свой ред нов кабинет по свое усмотрение.

"Няма нужда от два служебни кабинета", отсече Карадайъ. "Ние това изявление сме го направили още от момента на подаване на оставка на този кабинет, на закъснялата оставка", каза първият в партията на Ахмед Доган, цитиран от БНР.

Повод за коментарите стана днешната неуспешна развръзка с опитите за мандат за нов кабинет в рамките на 43-тото Народно събрание. Провали се и третият проучвателен мандат, връчен от президента Росен Плевнелиев - на Реформаторския блок, след като предната седмица дясната коалиция реши да го приеме, но не успя да се споразумее с ГЕРБ и Патриотичния фронт по принципно важни политики за управлението на страната.

ГЕРБ настоява в промяната на изборните правила да бъде въведен пълен мажоритарен вот, докато РБ и ПФ са за 50 на 50 мажоритарен и пропорционален. Реформаторите са твърдо за провеждане на съдебна реформа с внесените вече законодателни промени, които другите две партии очевидно не подкрепят в този вид и са склонни на компромиси. Патриотите пък не отстъпват от искането си за 20% увеличение на минималната пенсия и затварянето на границата, което ГЕРБ и РБ отхвърлят категорично.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментираха провалените преговори между РБ и ГЕРБ и невъзможността за съставяне на правителство в настоящия парламент, подчертавайки, че "това е било ясно от самото начало".

"За нас от самото начало беше ясно, че този парламент не може да излъчи правителство. Пазарлъците в последния месец бяха загуба на време за България. Обръщаме се към господин Плевнелиев да пристъпи към назначаване на служебен кабинет и да отиваме на предсрочни избори. За нас датата е 26 март. Последователни сме в тази теза от 14 ноември до днес", заяви председателката на социалистите.

Нинова потвърди намерението на партията да не предлагат кандидатури за служебни министри.

Водещи

Най-четени