Правосъдното министерство със светкавична реакция на критиките на ЕС 22.01 | 16:04

Ведомството на Цачева иска да отпадне даването на българско гражданство срещу инвестиции

От iNews.bg

Министерството на правосъдието предлага промени в Закона за българското гражданство, чрез които да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции и да се прецизират изискванията към кандидатите да получат гражданство. Като задължително за тях се въвежда владеенето на български език и предоставянето на доказателства за наличието на работа и доходи в страната, предаде БНР. Новината идва часове, след като от Брюксел отправиха критики към нас, че даваме българско, респективно европейско, гражданство на чужденци срещу заплащане, макар и това да е инвестиция.

Промените са изготвени от специална работна група и предлагат мерки за дисциплиниране на сроковете в рамките на процедурата за предоставяне на българско гражданство, и електронизация на част от нея. 

От Министерството на правосъдието специално подчертават, че подготвените проектопромени предвиждат и мерки за засилване на контрола и предотвратяване на възможността за злоупотреби в процедурата по предоставяне на българско гражданство.

От министерството твърдят, че предложението е плод на анализ, а не реакция срещу очаквания критичен доклад. Според заместник правосъдния министър Десислава Ахладова България е посочена в него не като рискова страна, а като такава, в която има процедура за купуване на гражданство от чужденци. Тя съществува от 2013 години и равносметката е, че желаещи да правят реален бизнес - с отваряне на работни места, почти няма.

На въпрос за националността на кандидатите,  Ахладова отговори :"Русия, Египет и други страна" и обясни, че през последните почти шест години, български паспорти са получили общо 50 чужденци - 46, декпарирали, че ще направят инвестиции за 1 милион лева, и 4-ма - за 2 милиона лева: 

"Тези четиримата са вложили Държавни ценни книжа в размера, който е по закон - 2 милиона. Именно заради това считаме, че би следвало тази разпоредба реално да отпадне, защото се установява, че реален бизнес не се развива. Да, държавата има някакви правомощия от това, че получава Държавни ценни книжа, но считаме, че това не е реален бизнес за икономиката".

Втора група промени, лансирани от правосъдното министерство днес, са свързани с българското гражданство по произход. Според тях паспорт, който осигурява безвизово пътуване в близо 160 страни, ще се дава само срещу научен български език и работа и доходи в България.

Новите правила, които тепърва ще бъдат подложени на обществено обсъждане, не коментират съдбата на Държавната агенция за българите в чужбина, която през есента се оказа в центъра на голям корупционен скандал.

Водещи

Най-четени