Километрични опашки се извиват пред офисите на застрахователните компании 09.07 | 07:55

Шофьорите се надяват на коректно отношение и пълно изплащане на щетите

От Теодора Кокаланова

Километрични опашки се образуват пред офисите на застрахователните компании в столицата. След като градушка с големината на юмрук и тенис топка удари София, тепърва ще се изяснява оценката на нанесените щети. Няма столичен квартал, в който да няма изпочупени коли и прозорци. 

"Щетите са огромни. Надяваме се всичко да е наред и да ни изплатят щетите, защото всичко, свързано с документацията ни, е изрядно. Беше страшно! Aко трябва да покрият 100% щетите ми, стойността ще надхвърли 10 000 лева", споделя един от чакащите жители. 

Десетки са записалите се за възстановяване на щетите. Има такива, които са дошли още от полунощ и 6 сутринта. Повечето автомобили имат пълно автомобилно каско. Голяма част от гражданите обаче се съмняват, че пълните им щети ще бъдат изплатени. Повечето от шофьорите имат повреда и на задните, и на предните стъкла. "Пред блока от 350 автомобила имаше само два оцелели", разказват потърпевшите в ефира на bTV.  

За целта застрахователните компании организират облекчени процедури и бързо изплащане на обезщетения на свои клиенти, чието имущество е пострадало от невижданата в София градушка. Дружествата удължават работното време на офисите си за регистрация на щети, а също и сроковете, в които клиентите им могат да подадат молби за обезщетения, съобщава в. "Стандарт".

Паралелно са организирани и допълнителни мобилни групи, които ще посещават райони с повече пострадали клиенти едновременно и ще завеждат щетите им на място. За да не се получават опашки пред офисите, срокът за регистрация на засегнато имущество се удължава на 2 седмици.

Отпада и задължението щетите първо да се регистрират по телефона в контактния център на застрахователя. Клиентите ще могат да разчитат и на т.нар. бърза писта за изплащане на щети в рамките на няколко дни. При завеждането им пък от компанията ще изискват само застрахователната полица без допълнителни документи от КАТ, от центровете по метеорология или други институции.

Още вчера след стихията се извиха опашки пред десетки сервизи за коли в столицата. По думите на шофьорите всички стъкла са пукнати. "Сега ще видим какво ще кажат и за колко време могат да ги оправят", споделиха потърпевшите. Хората чакаха с часове, защото доста от тях се готвеха за летните си почивки и градушката е провалила плановете им. 

Водещи

Най-четени