Командироват лекари и сестри от страната във видинската болница 20.04 | 13:13

Заради разхлабената около Цветница дисциплина имаше 3 дни с по над 40 нови случая на COVID-19

От iNews.bg

Обсъжда се възможност медици от други части на страната да се включат във видинската болница. Крайното решение обаче е на Министерството на здравеопазването, заяви в отговор на БГНЕС ръководителят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В лечебното заведение на крайдунавския град беше затворено неврологичното отделение, тъй като медици дадоха положителни проби на COVID-19. "Не само във Видин, но и в други места заразяването е поради недостатъчно спазване на мерките за безопасност. COVID е една от тежките ситуации, които ще се наложи да работят българските лекари занапред. Има опасност заразени пациенти без симптоматика да попаднат в отделения, които не са с COVID 19. Това говори, че целият медицински персонал, независимо на какво ниво, трябва да спазват фанатично мерките за безопасност. Поне във ВМА инструкциите се правят два пъти дневно за екипите, които застъпват за дежурства. Специален инструктаж как трябва да се работи с всеки един пациент. А ние всеки един пациент го разглеждаме като потенциално заразен", обясни Мутафчийски.

От щаба заявиха, че много внимателно следят развитието на епидемиологичната обстановка в страната заради всички, които пренебрегнаха забраната и тръгнаха на път по време на великденските празници. Самият ген. Мутафчийски заяви, че журналистите могат сами да си направят изводите от неблагоразумното пътуване през следващите дни като следят как се променят данните в отделните области на страната. Като пример той посочи дните преди Цветница, когато също е имало отхлабване на поведението в част от българите. Това нещо се е доказало с резултатите от три поредни дни с повече от 40 случая.

По време на почивните дни екипи на РЗИ от София, Разград, Габрово, Благоевград са работили без почивка. Набирани са около 200 проби на ден. Днес отново са в кварталите и където има отделни огнища, допълни главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев. "До там се стига при активния надзор, че колегите от София не само, че откриха огнището на положителен случай, но доказахме още трима в семейството. Но открихме и второ огнище, защото мъжът живее с още една жена, където пак има положителен случай. Никога не сме твърдели, че можем да спрем епидемиологичния процес, просто да го поставим под контрол. Сега са 260 в болниците, да не станат 2600".

По време на брифинга стана ясно, че се изяснява случай на 7 души, заразени в Плевен, които са били в едно предприятие.

а

Водещи

Най-четени