Напрежението в Куклен е туширано 30.04 | 11:02

Петима от задържаните 7 днес ще получат обвинения

От iNews.bg

"Битовият скандал в Куклен не трябва да се интерпретира като етническо напрежение, такова няма. Имаме полицейско присъствие на място, общественият ред е гарантиран. Спокойствието и сигурността на гражданите – също". Това заяви старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР-Пловдив, предаде БГНЕС.

В брифинга участват още кметът на града Мария Белчева и районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

"Обстановката е спокойна. Вчера проведохме специализирана полицейска акция на територията на град Куклен. Няма напрежение", подчерта старши комисар Илков. Той посочи, че в града има полицейско присъствие и това се прави в името на гражданите, които трябва да бъдат спокойни.

Кметът на Куклен Мария Белчева заяви, че в града трите етноса живеят в мир и никога не е имало подобен случай. "Всички го възприемат като инцидент – и ромите, и българите, и турците. Те живеят заедно. Надявам се това да остане само един инцидент", каза градоначалникът.

Тя заяви, че има комуникация с хората, които са притеснени, защото са преживяли голям стрес. Кметът Белчева благодари на органите на МВР за присъствието, което гарантира сигурността и реда.

Районна прокуратура Пловдив наблюдава досъдебно производство, по което са привлечени пет лица. Едното лице е жена на 40-годишна възраст, която е привлечена под наказателна отговорност за хулиганство. "Тя е извършила груби нарушения на обществения ред. Нейното деяние се отличава с изключителен цинизъм", уточни районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Той добави, че към наказателна отговорност са привлечени и двамата й сина. Освен за съучастие в хулиганство, те имат и второ обвинение – потрошили са предното стъкло на служебния автомобил на полицията. Единият е на 25, а другият на 22 години. "22-годишният има и трето обвинение, че е причинил лека телесна повреда на полицай, който е изпълнявал своите служебни задължения като му е нанесъл удар по главата", обясни прокурор Грошев. Обвинено е и непълнолетно лице, което е извършило в съучастие престъпление хулиганство. То е привлечено, че е счупило задното стъкло на полицейската кола.

Петият обвиняем е привлечен под наказателна отговорност за причиняване на лека телесна повреда на полицейски служител – ритници в областта на коляното. "Причините за конфликта са чисто битови", заяви прокурор Грошев. Инцидентът избухна следа като роми нападнаха българи, които са им направили забележка за слушането на висока музика. Българското семейство е имало малко дете, което не е можело да заспи от вдигания шум от ромите. Последните са се нахвърлили срещу българите. На място е пристигнала полиция, ромите са я нападнали и са нанесли телесни повреди на служителите на реда, а също така са счупили полицейската кола.

За инцидента са задържани 7 души, на 5 от тях са повдигнати обвинения. В град Куклен имаше полицейска блокада, която сега е вдигната, но служителите на реда остават в града, за да гарантира сигурността.

Водещи

Най-четени