Президентът: Управляващите искат служебна победа на изборите, налагам вето на промените в Изборния кодекс 28.09 | 17:12

Промяната на токова сериозни правила месеци преди изборите са мярка за непредсказуемост, каза Радев

От iNews.bg

Президентът Румен Радев наложи поредното вето. Този път държавният глава връща за преразглеждане измененията в Изборния кодекс. Това стана ясно от обръщението му към народа.

Според Радев предвидените промени ще нарушат още повече демокрацията у нас, ще лишат допълнително хората да избират честно и прозрачно, но и ще обслужват управляваите в момента. В изявлението си той обвини директно правителството и мнозинството в парламента, че с промените в Изборния кодекс искат да си гарантират "служебна победа" на следващите избори за Народно събрание.

"Трите месеца на протести са свидетелство за дълбока криза. Сондажите регистрират рухнало доверие в управляващите. Изборите са стуктура на демокрацията. Отказът на властта да чуе какво искат гражданите удължава агонията. Посегателството върху Изборния кодекс е подчинено и мотивирано от същата цел. През м.г. законодателят постанови изисквания за изцяло машинно гласуване за президентски и парламентарни избори. С последните изменения се позволява едновременно с машини и с хартиени бюлетини, което обезсмисля машинното гласуване. Тези решения не могат да се обяснят с друго, освен с цел хаос и изборни манишпулации в полза на управляващите", каза президентът в обращението си.

"Снемането на отговорност от Народното събрание и прехвърлянето на решението на ЦИК да се решава дали да се купуват или наемат машини за гласуване е бягство от отговорност от страна на парламента. В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на данните от гласуването и гласувалите, като изцяло вменява това на "Информационно обслужване" АД", отбеляза още Радев.

"Винаги съм подкрепял разширяване формите на участие на гражданите в централната и местните власти. Но това трябва да става не в противоречие с Конституцията и законите", каза още президентът.

Изказването му завърши с думите: "Всички тези промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите на предстоящите избори. Поставят се предпоставки за съмнения в честността на изборите и за тяхното оспорване. Промяната на токова сериозни правила месеци преди изборите са мярка за непредсказуемост. Налагам вето на промените в Изборния кодекс."

Водещи

Най-четени