Мутафчийски: Разхлабваме мерките до дни 01.05 | 10:30

Може да отпаднат маските на открито, но в градския транспорт и магазините остават, каза Кантарджиев

От iNews.bg

Шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обяви, че се върви по пътя на постепенно отпускане на ограничителните мерки, въведени заради коронавируса.

"Обсъжда се какъв да бъде ритъмът на отпускане на мерките. В следващите дни ще бъдат направени съответните съобщения. Правителството ще обяви как ще се отпускат мерките, ние даваме нашето становище. Върви се по пътя на постепенното им отпускане. За съжаление, не може да се предвиди в пълен обем какъв ще бъде резултатът от тяхното отпускане", каза той, цитиран от БГНЕС.
Проф. Мутафчийски заяви, че ще бъде разширен контингентът на хората, които могат да се движат през парковете. Ще бъдат разхлабени и мерките за туризъм в планините.
По отношение на маските щабът се е обединил около мнението, че в затворени пространства трябва да се изисква носенето на маска. Спорът е дали да се носи маска на открити пространства.
"Сериозно обмисляме махане на маските на открито, но те ще останат задължителни в градския транспорт, аптеките и др.", каза проф. Тодор Кантарджиев.
Това не се отнася за медиците, които задължително трябва да носят такива предпазни средства. Всички медицински лица в болниците трябва да носят индивидуални защитни средства, включително маска. Това е както за тяхна сигурност, така и за пациентите, които лекуват", обобщи ген. Мутафчийски. 

Водещи

Най-четени