Президентът: Държавна петролна компания ще е авантюра, ако няма ясни разчети 27.05 | 17:07

Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира и да се набележат ясни мерки и цялостен подход,заяви още той

От iNews.bg

При липсата на ясни убедителни разчети и замисъл идеята за държавна петролна компания изглежда като авантюра, която подсказва, че държавата не се справя в борбата с картелите на горивата и с осигуряването на  ефективна пазарна среда за свободна конкуренция. Това каза президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за плановете на правителството за държавна петролна компания. Коментара си държавният глава направи при посещението си в гр. Садово.

"Странно е как държавата ще играе двойна роля – от една страна ще бъде конкурентен участник на пазара, а от друга страна ще бъде регулатор", каза президентът. Според него е необходимо да се каже ясно откъде ще дойдат огромните публични ресурси за реализирането на идеята.

"Ако ние ще строим държавни бензиностанции по начина, по който в момента се строят магистрали и се ремонтират язовири – по-добре да не го правим", допълни Румен Радев и отбеляза, че посочената от правителството цел за намаляване цените на горивата е в контекста на предизборната ситуация.

Президентът посъветва вместо да се строят 100 бензиностанции, да се  построят във всеки областен град учебни центрове за дигитални технологии и иновации, в които да се обучават българските деца. "Нека да оборудваме тези центрове с  последно поколение технологии и да привлечем в тях да работят млади, способни специалисти, така че да може нашите деца да получават знания и умения, каквито не могат да получат в училище или вкъщи. Да подготвим младите ни хора за предизвикателствата на дигиталното бъдеще, така че България да бъде конкурентоспособна нация", заяви Румен Радев и допълни, че една от основните функции на държавата е да инвестира в човешки ресурси. Според президента изграждането на такива учебни центрове е рентабилно, за разлика от инвестицията в държавните бензиностанции при неясни условия, което може да "гарантира може би поредната далавера и ниска ефективност на услугите". "Държавата трябва да насочи своето внимание към здравеопазване,  образование,  обществена сигурност", допълни президентът.

В отговор на журналистически въпрос за решението на правителството за намаляване на ДДС в туризма до 9% държавният глава коментира, че сложна и отговорна система, каквато е  данъчната, не трябва да се подхожда "на парче" и без ясни идеи и разчети. "Мисля, че всички са убедени, че нашата данъчна политика не е справедлива. Тя води до задълбочаване на бедността и неравенствата, лишава публичните ресурси от важни постъпления, необходими за образование, здравеопазване, сигурност, инфраструктура. Отдалечава ни всъщност от европейския модел, защото натоварва данъчно бедните и хората със средно положение, а облекчава най-богатите", каза президентът.

"Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира и да се набележат ясни мерки в тази посока, но като цялостен подход, а не "на парче", каза още Румен Радев.

По отношение на разхлабените мерки срещу COVID-19 президентът припомни, че отдавна е призовал за управляем план с ясни критерии за излизане от кризата и за разхлабване на мерките. "Такъв план не се случи.  Надявам се рисковете да са минимални. Но влязохме с хаос от извънредното положение, излизаме с още по-голям хаос от него", каза държавният глава.

Водещи

Най-четени