Дефектирала цистерна може да е причинила трагедията в Хитрино 12.12 | 20:05

Проблем е имало още по време на движението на влака, стрелочникът видял искри преди катастрофата

От iNews.bg

Появиха се нови версии за причината, довела до взрива в Хитрино. Една от тях е в композицията да е имало вагон с технически проблем, който да е станал причина за дерейлирането на влака. Това става ясно от думите на собственика на фирма "Булмаркет" Станко Станков пред БНТ. "Влакът е приет в изправно състояние. Имало е един вагон, който е бил празен. Ние сме алармирали, че вагонът има неизправност в ходовата част. Той не е бил натоварен, пътувал е празен", обяснява Станков. Според него обаче е напълно възможно и инцидентът да е предизвикан от неизправности по железопътната линия, например в стрелките или в прелезите. Което обаче не изключва и технически проблем в някой от вагоните-цистерни. От"Булмаркет" правят и своя проверка на инцидента. Внесли са искане в прокуратурата в Шумен вагоните да не бъдат местени, за да се запази автентичността на обстановката. Не е изключено да е имало и проблем в контактната мрежа.

Според разказа на стрелочника в Хитрино, който е свидетел на влаковата катастрофа и последвалия взрив, по всяка вероятност проблемът е започнал още по време на движението на композицията. Той твърди, че първо е видял искри, а след това вагоните са дерейлирали. Което не изключва нито проблем в някоя от цистерните, нито в контактната мрежа. Експерти в бранша смятат, че не бива да се бърза със заключенията, защото подобни инциденти никога не стават само от една грешка.

За момента е сигурно единствено, че взрив вътре в цистерната не е имало. Според специалистите такъв няма и как да се случи. Според директорът на "Пожарна и аварийна безопасност" главен комисар Николай Николов вследствие на транспортното произшествие се е получил пробив на цистерната. Той е довел до облак газ, който се е разпространил на голямо пространство, на практика в целия център на селото. След което искра е го е възпламенила. "Няма такъв факт, че цистерната е експлодирала. Тя се е разрушила, изтича газ, а запалването води до взрива. Откъде идва искрата, не мога да кажа", допълва Николов.

Водещи

Най-четени