Каракачанов: Похвални са инициативите, които възпитават младите хора в патриотизъм 02.06 | 10:19

Времената се сменят, политическите партии идват и си отиват, президенти и министър-председатели стават част от миналото. Но истинската българска история никога не трябва да бъде забравяна, заяви в речта си той

От iNews

Похвални са инициативите, които възпитават младите хора в патриотизъм. 

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред участниците в 34-ия поход на ученици от региона на Лудогорието – "По пътя на четата на Таню войвода" вчера, на 1 юни, в град Попово.

Походът бе подкрепен от Министерството на отбраната като проява с военнопатриотична насоченост, а тазгодишното издание е под патронажа на президента Румен Радев и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В приветствието си министърът на отбраната Красимир Каракачанов поздрави всички участници, гости на града и представители на местната и централна власт от общини от региона за патриотичните събития, които провеждат, в рамките на похода около Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

"Времената се сменят, политическите партии идват и си отиват, президенти и министър-председатели стават част от миналото. Но истинската българска история никога не трябва да бъде забравяна. Истинската българска история е тази, която ни задължава да уважаваме всички онези национални герои, отдали живота си за Освобождението на България от турско робство", посочи министърът на отбраната. И подчерта, че в своята история имаме достатъчно примери за подражание и затова днес няма нужда да търсим нови ценности на Изток или на Запад.

Пред паметника на патрона на похода Таню войвода министър Каракачанов поднесе венец. В присъствието на Националната гвардейска част и нейния Представителен духов оркестър, в тържествена обстановка, беше припомнен подвигът на четата на Таню войвода от 1876 г. Макар и останал в сянката на героизма на четата на Христо Ботев, за региона на Лудогорието и до днес Таню войвода и неговите четници са достоен пример за героична саможертва и родолюбие. На площада "Александър Стамболийски" в Попово специално за присъстващите деца, родители, гости и участниците в похода се проведе и извънредно събитие от националната информационна кампания за военната професия "Бъди войник". Военнослужещите, участващи в информационната борса в рамките на кампанията, отговориха на множество въпроси за работата си във Въоръжените сили.

Чрез информационните брошури за популяризиране на военната професия присъстващите имаха възможност да се запознаят с реални перспективи за кариера във Въоръжените сили. Представители на Военното окръжие в Търговище информираха за текущите конкурси за назначение и възможностите на доброволния резерв. Всички участници в 34-ия ученически поход посетиха информационните щандове и разговаряха с военнослужещите и цивилни служители, които представляват на тях Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Силите за специални операции, Националната гвардейска част, Служба "Военна полиция" и Централното военно окръжие.

Военнослужещите, които организират и участват в борсите вече в повече от 10 града в страната, бяха поздравени и от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Заедно с командира на Националната гвардейска част полковник Кънчо Иванов, преподаватели от Военната академия "Г. С. Раковски", представители на Централното военно окръжие и други официални гости, министър Каракачанов се включи в журито за оценка на ученическите и детски отряди, участници в прегледа на патриотичната и маршовата песен.

Всички отбори от училища и детски градини бяха наградени с грамота и плакет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. С негови заповеди организаторът на похода през всички тези години офицер от запаса д-р Анатолий Кънев, председател на Културно-просветно дружество "Родно Лудогорие", беше награден с награден знак "За достойнство и чест". Почетна значка на Министерството на отбраната получиха кметовете на общините Попово и Тутракан д-р Людмил Веселинов и д-р Димитър Стефанов.

Водещи

Най-четени