Отбелязваме Бабинден 21.01 | 09:32

На този ден почитаме акушерките и жените, които помагат при раждането

От Владислав Рашков

На днешната дата отбелязваме Деня на родилната помощ, по-известен като Бабинден.

Традицията повелява майките с деца от една до тригодишна възраст да ходят до селската чешма и да налеят вода. След това пускат в нея стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да ѝ "полеят".

Обредното поливане на бабата се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред пред стълбите. След това всяка млада жена подава сапуна на бабата да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла.

По пладне булките и невестите правят празнично угощение на бабата-акушерка, като ѝ носят погача баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино.

Най-важният момент от празника идва, когато бабата бива "изкъпвана" на чешмата. Тук се включват мъжете, които я слагат в голям плетен кош, който се тегли от тях. Те са преоблечени като волове и носят кожени маски и рога.

Денят завършва с голяма трапеза, след която следва голямо хоро. Всичко приключва пред дома на бабата, където хорото я изпраща.

Празникът е изгубил традицията си, но все още се празнува от по-възрастните и предполага много смях и веселие. Той е обявен за български празник през 1951 г. 

Водещи

Най-четени