Парламентът отказа да върне цигарите в заведенията 04.09 | 17:49

Депутатите не одобриха още на първо четене предложените промени в Закона за здравето

От iNews.bg

Депутатите отхвърлиха на първо четене предложените промени в Закона за здравето, които връщат възможността да се пуши на определени закрити обществени места, предаде БГНЕС. Законопроектът е подписан от 12 народни представители от групата на "Обединени патриоти" и предвижда забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да отпадне за някои обекти, като се въвеждат правила за тези от тях, в които по изключение ще се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения.

Досега допусканото изключение е само за обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. Предвижда се към тези обекти да се добавят и плавателните съдове, както и не повече от 50% от търговската площ на залите за консумация в определени видове заведения за хранене и развлечение - ресторанти, кафенета, кафе-клубове, дискотеки и др. Законопроектът предвижда изключение да правят интернет кафе-клубовете, кафе-клубовете за игри, както и кафенетата в спортни зали.

Отхвърленият законопроект предвижда Министерски съвет да определя с наредба изискванията, на които трябва да отговарят обособените самостоятелни помещения, както и условията за проверка и контрол, а при констатирани нарушения предвидените глоби са завишени двойно.

Водещи

Най-четени