Президентът Радев: Доживяхме ГЕРБ да иска вето върху закон 01.05 | 12:00

Държавният глава обясни бързането си с обнародването на промените в Изборния кодекс с нуждата от нова ЦИК

От iNews

"Доживяхме ГЕРБ да иска вето върху закон". Това обяви пред журналисти в Първомай президентът Румен Радев на въпрос защо не е обсъдил исканията за вето върху промените на Изборния кодекс, които той обнародва почти светкавично в извънреден "Държавен вестник".

Държавният глава обясни бързането си с това, че трябва да има подготовка, ако се стигне до служебно правителство и предсрочни избори. Радев даде да се разбере, че е обнародвал бързо поправките, за да може навреме да се назначи ЦИК. Веднага след това той заяви, че няма кой знае каква промяна в определянето на комисията. Просто ще има обществени консултации за състава, които няма да се проведат в парламента, а ще бъдат в президентството. Той припомни, че така е било и до 2014 г., пише "Сега".

Междувременно депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева се възмути от бързината, с която парламентът прие, а президентът одобри промените в Изборния кодекс. Според  Караянчева поправките са недомислени и ще създадат хаос при следващите избори. Същата позиция зае и един от членовете на досегашната ЦИК Димитър Димитров. Според него току-що приетата забрана за гласуване с хартиени бюлетини в секции с над 300 души е недопустима дискриминация, а машинният вот крие рисковe заради възможни манипулации на устройствата и най-вече на софтуера.

"Ще назнача служебно правителство само и единствено, ако стигнем до такава ситуация", обяви още Радев.

"Конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство едва ако партиите в парламента не успеят да съставят редовно. От началото на своя мандат аз изпълнявам своите конституционни задължения, ще го направя и този път, само и единствено ако стигнем до такава ситуация", заяви Радев.

"Днес е важен ден за Българската социалистическа партия, която съвсем заслужено получи третия мандат предвид своето трето място в изборите и днес те трябва да решат как ще процедират. Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това го очакват избирателите в ляво и всички демократи. Доколкото знаем, това е партия, която взема колективни решения. Не можем да кажем нищо преди да минат решенията", посочи той.

 

Президентът: Общество с корупция и клиентелизъм е обречено на постоянна криза

Уважението към труда е мерило за обществената справедливост. Това написа президентът Румен Радев в профила си във Facebook по повод Международния ден на труда и работническата солидарност.

"Днес светът отбелязва Международния ден на труда и работническата солидарност. Един от празниците, които сплотяват отвъд националните граници и културите.

Уважението към труда е мерило за обществената справедливост. У нас в много региони и в много професии трудът е недооценен. Затова бих желал да поздравя хората, които отстояват правото на достойни условия на труд и справедливо заплащане", заяви той.

Водещи

Най-четени