Президентът връчи втория мандат за съставяне на кабинет на проф. Денков (ОБНОВЕНА, ВИДЕО) 29.05 | 17:03

Не е целесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи, но съм призван да браня конституцията и по силата й съм длъжен да връча мандата, заяви Румен Радев

От iNews

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на номинирания от "Продължаваме Промяната - Демократична България” за премиер акад. Николай Денков, но го призова да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му, защото според него той вече бил дискредитиран.
Номинацията на Николай Денков за премиер бе представена от Атанас Атанасов от името на групата на ПП-ДБ.

В началото Радев изрази личното си уважение към акад. Денков и пълно разбиране за деликатността на ситуацията, в която е в момента.

Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. И тук искам да заявя, че точно заради това не е целесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи, и да поверя съдбините на България в ръцете на вашите лидери след изтеклите записи и публичните самопризнания. Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез овладяване на МВР и дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България, заяви Радев на акад. Денков, напомняйки за изтеклите записи.

Но аз съм призван да браня конституцията и по силата й съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие към политическата система и на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и на съхраняване на имиджа на България пред партньорите, обърна се Радев към Денков. Но го призова да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му, който според него вече е "дискредитиран".

България има нужда от стабилно правителство и от стабилен парламент, отвърна му обаче акад. Денков. Той изброи кои са най-належащите промени, които са на дневен ред на парламента и обясни, че ще водят преговори с другите парламентарни сили, за да успеят да съставят редовно правителство. И напомни, че държи на думата си. Надявам се това наше искрено усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да има правителство.

 


Водещи

Най-четени