Парламентът даде възможност за удължаване на срока на преброяването на населението през 2021 г. 17.12 | 12:50

Резултатите от преброването трябва да бъдат оповестени в доклад до 31 декември 2021 година

От iNews.bg

Парламентът даде възможност за удължаване на срока на преброяването на населението през 2021 г. 

През 2021 година предстои преброяване на населението и жилищния фонд на всички държави от Европейския съюз. То трябва да започне в полунощ на 22 януари и да завърши в 20.00 ч. на 15 февруари. Заради невъзможността за предвиждане на развитието на пандемията, депутатите приеха правителството да може да променя времето, в което да се провежда преброяването.

"Има логика в това да не се бърза и да не се направи преброяването на 22 януари, но това не може да стане разтоварвайки се от отговорност и давайк ина Министерски съвет възможността да решава", коментира Крум Зарков от БСП. 

Преброяването е важно както да знаем каква е общата демографска ситуация, за които всички знаем, че е доста притеснителна, но все пак е обект на най-различни спекулации, догодина ще има два избора и данните ще осветлян до голяма степен легитимността и адекватността на избирателните списъци, допълни той.

Преброяването на населението и жилищния фонд е от изключително важно значение. Не мога да се съглася, че то има отношение към предстоящите избори. Реално самото преброяване, неговият край и обобщаването на данните ще приключи една година след започването му", посочи депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Резултатите от преброването трябва да бъдат оповестени в доклад до 31 декември 2021 година, но тъй като самото преброяване може да бъде изместено, депутатите предвиждат докладът на Националния статистически институт да се предоставя в едногодишен срок след провеждането на преброяването

Водещи

Най-четени