Парламентът прие оставката на Ралица Агайн 21.08 | 16:32

Няма как Обезпечителния фонд да помогне на останалите без застраховки, каза Горанов

От iNews.bg

Почти с единодушие народните представители освободиха Ралица Агайн от поста заместник-председател на Комисията за финансов надзор в ресор "Застрахователен надзор", предаде БНР. Депутатите задължиха още вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, както и министъра финансите Владислав Горанов, съвместно с Комисията за финансов надзор, да предприемат действия за търсене на възможности за помощ на хората, сключили договор със фалиралото кипърско застрахователно дружество "Олимпик".

С приетото решение на ГЕРБ депутатите възложиха още Комисията да предостави цялостен доклад за осъществения от нея надзор на  въпросното дружество.

Междувременно от дебата стана ясно, че парите за обезпечаване на засегнатите граждани няма как да бъдат изплатени през българския Обезпечителен фонд. Това обясни министър Владислав Горанов, както и уточни, че българския Обезпечителен фонд е приложим само за фалит на български застрахователи и не може да се използва за останалите застрахователи: "Ще е доста неприятен прецедент, ако търсим това със задна дата. Ако не го търсим със задна дата обаче, не знам как ще отговорим на въпроса по какъв начин тези 9 милиона и нещо могат да бъдат възстановени без да се платят солидарно от българският данъкоплатец. 

"Остава валиден въпросът и странен защо са внасяли "Олимпик", след като законът не ги предвижда да внасят, но законът със сигурност предвижда за тези всички около 600 застрахователи, които могат да оперират на нашия пазар, че за тях рискът от несъстоятелност и впоследствие покриване на липсващата или нереализираната част от премията, продължава да стои", добави финансовият министър

По-рано премиерът Бойко Борисов предложи да се създаде работна група, която да прецени с какви средства държавата може да помогне на пострадалите от фалита на "Олимпик".

Водещи

Най-четени