Парламентът кове нов закон срещу футболното хулиганство 06.07 | 12:02

Ускоряват приемането на по-строгите мерки заради скорошния старт на новото първенство

От iNews.bg

Проект за промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия бе представен в парламента, предаде БГНЕС. Спешните законодателни изменения въвеждат най-належащите мерки за справянето с футболното хулиганство и всякакви прояви на насилие по време на спортни мероприятия. Неотложността на промените е свързана с факта, че футболното първенство в страната започва на 20 юли. Мерките бяха представени от председателя на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов и председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов .

"Трябва да се търси на първо място политически консенсус, но и изключително важен и диалогът с футболните агитки и спортната общественост", заяви Цветанов при представянето на законопроекта. Промените предвиждат увеличаване на видеонаблюдението във всеки сектор, входовете и изходите, както и забрана за посещаването на спортни мероприятия на лица, участвали в безредици. Достъпът до спортни мероприятия ще се осъществява с поименен билет, който ще даде възможност на органите на реда да имат самоличността на всички посетители. "Държавата е по-силна от всеки един, който си мисли, че може да прави каквото си иска по време на спортно мероприятие", категоричен бе Цветанов.

От своя страна заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов увери, че новите мерки имат подкрепата на политическото ръководство на министерството, както и че те ще доведат до положителен резултат. Успоредно с този законопроект, депутатите от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта работят и върху изготвянето на изцяло нов Закон за футболното хулиганство. За съдействие по писането на новия нормативен акт в България се очаква да пристигне Дейвид Боанан - председател на групата на Европейския съюз по въпросите на футбола. Дългосрочните мерки в новия закон предвиждат охраната на футболните мачове да се осъществява предимно от стюарди - практика, възприета в много европейски страни.

БГНЕС припомня, че за необходимостта от законодателни промени в тази област се заговори след поредния инцидент на футболен мач между отборите на "ЦСКА – София" и "Левски", играл се на 18 април т. г. на Националния стадион "Васил Левски". Тогава футболен фен от публиката в сектор "Б" метна бомбичка, която рани двама полицаи. След мача органите на реда пропускаха феновете да излизат от стадиона един по един и задържаха над 40 заподозрени, а няколко дни по-късно футболният хулиган сам се предаде в полицията.

Водещи

Най-четени