Следизборен хаос в „Арена Армеец“! 5 жени припаднаха на опашките, няма починали 26.10 | 09:13

Членове на избирателни секции чакат 12 часа по безкрайни опашки, за да предадат протоколите

От iNews.bg

Няма починала жена в зала "Арена Армеец”, където Общинската избирателна комисия (ОИК) на София събира протоколите от местните избори. До момента обаче има пет припаднали, съобщи МВР. Положението там е критично. До този момент са приети само 300 протокола, а са общо 1000.

По-рано Нова телевизия съобщи, че при предаването на протоколите в ОИК жена е починала, но информацията, че е починала в линейката, е опровергана. 

Пет жени, чакали тази нощ в зала "Арена Армеец”, където се предават протоколите от местните избори в столицата, са приети в Спешно отделение на УМБАЛ "Св. Анна” в София, потвърдиха от болницата.

Пострадалите са 72-годишна жена след колапс, която е отказала хоспитализация. 60-годишна жена също е получила колапс и е отказала да остане в болница. 20-годишна е получила пелвиопперитонит. Припаднала е и 31-годишна жена, бременна в 4-ти месец. В момента я преглеждат в Акушеро-гинекологична клиника на УМБАЛ "Св. Анна” - София. 56-годишна жена е получила стенокардия и е хоспитализирана в Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна” - София. 

Бавното обработване на документите в София обаче е факт. Дълги опашки от членове на секции се вият пред залата и вътре в нея. Хората чакат повече от 12 часа, за да предадат протоколите. Боян Цветанов е първият, който е влязъл в сградата на ОИК, четири часа по-късно е и първият, който успява да си тръгне. "Не ни пуснаха в продължение на един час, защото нямаше организация. Вътре беше батак. Нямаше номера дълго време. Стояхме на входа един час и 20 минути преди да излязат номерата и да влезем вътре”, разказа Боян Цветанов, председател на 128-ва подвижна избирателна секция в район ”Младост”, пред Нова телевизия.

"Когато влязохме, пак трябваше да чакаме, защото системата не беше в ред”, добави той.

Извозването на чувалите с бюлетини продължи до късно през нощта. Хората традиционно бързаха да получат номер, с който да бъдат извикани в залата и да предадат протоколите си. Въпреки осигурения им превоз и храна и вода, много от тях така и не успяха да се приберат по домовете си навреме, заради организационни неуредици, посочи Нова телевизия.

Най-късно в ОИК пристигнаха хората, които са се забавили в училищата заради проблеми с принтерите или загубени протоколи, а хората от СИК в 120-то училище в София останаха заключени до един часа през нощта, заради технически проблем с копирните машини.

Намиращи се в залата разказаха, че от 1500 секции към момента са обработени данни от около 400. Хората там са много притеснени, че ще трябва да прекарат целия ден там и няма да могат да отидат на работа.  

Водещи

Най-четени