Завърналият се Бисер Петков: До петък казваме „Да“ или „Не“ на закона на Манолова 12.06 | 18:00

Родителите на деца с увреждания няма да вдигат палатковия лагер пред парламента, засега

От iNews.bg

До петък ще кажем приемаме ли законопроекта за личната помощ или не. Това обяви социалният министър Бисер Петков, който днес беше върнат на поста от премиера Бойко Борисов по-рано днес, предаде БГНЕС. Петков проведе разговор с майки на деца с увреждания съвместно с омбудстмана Мая Манолова. Двамата дадоха брифинг след срещата с майките.

На излизане от залата Манолова, запитана дали са се договорили със социалния министър, тя отговори "почти". Вера Иванова, която е председател на Конфедерацията за защита правата на децата, каза за БГНЕС, че палатките пред Народното събрание няма да се махнат, паралелно ще се спре разрастването на протестите из страната, но само до петък. Тя изрази надежда, че няма да се стигне до ново увеличаване на демонстрациите на недоволство в страната, защото разумът ще надделее и становището, с което ще излезе социалното министерство, ще е в полза на достойното бъдеще на хората с увреждания.

"Бисер Петков е първият министър, който реално ни обърна внимание и той тръгна да прави реформи, никой друг досега не го направи. Ние и затова тази сутрин написахме протестна декларация, че ще излезем на протест срещу правителството, ако министър Петков не бъде върнат на поста си, за да продължим работата си с него. Ние настояваме за спешния закон за личната помощ, защото той е животоспасяващ за децата ни. За всичко останало имаме търпение, защото виждаме, че се работи", заяви Иванова.

Тя е категорична, че законът за личната помощ ще гарантира правото на всеки човек с увреждания да има личен асистент и ще се прекъсне практиката всяка година да се кандидатства за тази услуга. "Палатковият лагер ни донесе законопроект и ние благодарим на омбудсмана Мая Манолова, която единствена се нагърби с изработването му. Това е нещо, което ние желаем и чакаме повече от 23 години", каза председателят на Конфедерацията за защита правата на децата.

Тя добави още, че имат готовност да излязат на протест срещу правителството ако законопроектът не бъде приет от държавата. Това е и причината палатките да са пред парламента, защото нашата цел е депутатите да ни видят и да спрат да се обръщат с гръб към хората с увреждания, подчерта Иванова.

Водещи

Най-четени