Говорителят на ЦИК: Скандално е отпадането на хартиените бюлетини 01.05 | 13:19

Новият ЦИК трябва да бъде назначен незабавно, за да може да се справи, смята Димитров.

От iNews

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров определи като скандални промените в изборния кодекс и гласуването само с машини в секциите.

"За мен има абсолютно неприемливи неща. В новите правила най-скандално е забраната да се гласува с хартиена бюлетина, тоест да се ползват само устройва. Такова нещо няма никъде по света. Сигурен съм, че това не е в хармония с Конституцията”, заяви той в предаването на БНТ 1 "Денят започва с Георги Любенов". Димитров призова омбудсманът да се намеси, защото машинният вот според него значително ограничава правото на вот.

Според него паралелният вот с хартиени бюлетини и устройства досега е давал възможност да сравнение на резултата и засичане на отклонения:

"Може да сравните единия файл с другия файл, да видите има ли големи отклонения или няма, да видите къде са екстремните стойности. В момента това, което се прави, е каквото произведе "Сиела", в случая "Смартматик" или тайванският създател на софтуера, това ще е резултатът."

Времето за организиране на нови избори е малко и следващият ЦИК трябва да бъде назначен незабавно, за да може да се справи, смята Димитров.

Водещи

Най-четени