Лицемерието на ЕК: Забраната на офшорките пречи на свободното движение на капитали 11.04 | 11:43

Реформаторите готвят нов рестриктивен закон с жестоки ограничения срещу износа на пари към данъчните убежища

От iNews.bg

Хората не приемат политици да имат дялове в дружества в офшорни зони, да се укрива собственост там или да се заобикаля данъчното облагане – считат с право, че това е неморално. Офшорният бизнес не е незаконен, но е неморален, особено като се касае за хора от високите етажи на властта и политици и вероятно и за българи ще има такива разкрития.

Това коментира заместник-председателят на "Движение България на гражданите" от РБ и на бюджетната комисия в парламента Димитър Танев.

По думите му депутатите от ДБГ имали намерение да направят нов закон за офшорките още преди да избухне скандалът "Панамагейт". В сега действащия закон има 28 чувствителни области със забрана за участие на офшорки.

"Нашата амбиция е ограниченията да станат много жестоки в случаи на дружества, които кандидатстват за еврофондовете, обществени поръчки, приватизация и други области с голям публичен интерес", обясни Танев и добави, че към момента друг пропуск в закона е, че няма и санкции за администрацията и ведомствата, които прилагат този закон. Той даде пример с търга за магистрала "Хемус". Дори само на основание за съмнения, че офшорка стои зад собствеността на дружеството, търгът трябваше да бъде прекратен, заяви още Танев.

"Задавам въпроса ведомствата проверяват ли дали офшорна собственост участва в търговете. И това тепърва ще се пита", каза Танев, като обяви, че в България трябва да има регистър на реалните собственици, колкото и трудно да са установими те, а регулаторните органи като КФН и БНБ да следят дали офшорни дружества опитват да ползват европейските фондове и българският публичен ресурс. 

Според Танев ЕК трябва да инициира общи правила, за да се намери общо решение на скритата собственост и избягването на данъчните задължения в офшорните зони.

"България е една от първите страни, които въведоха специално законодателство за такива дружества, но на фона на "Панамагейт", се надявам ЕК да въведе общи правила. България в момента признава около 50 офшорни юрисдикции, но те вероятно са много повече", каза още Танев и добави, че за РБ е неприемливо искането на ЕК да се смекчат изискванията за офшорките в икономиката ни.

"Тук можем да видим лицемерно отношение - като се касае хем за ограничаване на укриването на сметки в офшорки, а когато сме въвели строго национално законодателство, да се иска то да се смекчава", каза още Танев, цитиран от "България он Ер".

ЕК посочва, че съществуващият у нас закон от 2004 г. за офшорките е твърде рестриктивен, че пречи на свободното движение на капитали и възпрепятства икономическата дейност на субектите.

Според реформаторите това е неприемливо, а в  момента офшорните дружества са данъчни убежища, които се превръщат във финансова язва, която струва трилиони долари от укриване на данъци.

Преди време РБ предложи участието на офшорки да се ограничи до 10 % от общата собственост на дружествата у нас.

Водещи

Най-четени