Президентът и началникът на отбраната с висока оценка за учението „Ответен удар – 2019 г.“ 19.06 | 19:34

То се проведе на полигон Ново село

От iNews

На полигон Ново село се проведе заключителният етап от тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар 2019". В последния ден от маневрите действията на многонационалните сили наблюдаваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от страните-участнички и военни аташета, акредитирани у нас, съобщиха от МО. 

"Това е едно от най-добрите учения през последните години. Военнослужещите демонстрираха отлична комуникация и взаимодействие", отбеляза началникът на отбраната генерал Андрей Боцев днес, 19 юни, на заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар-2019 г." на учебен полигон "Ново село". 

Участниците в учението от въоръжените сили на България, САЩ, Гърция, Албания и Република Северна Македония, структурирани в многонационален механизиран батальон, днес демонстрираха пред високопоставени гости и медии способности при водене на съвместна отбранителна операция. 

"Най-важното в една съвместна операция в коалиционен формат е добрата комуникация и взаимодействие, единното разбиране на управлението и организацията, както и общите тактики, техники и процедури. Това, което видяхме днес, бе с изключителна динамика, с голяма точност, много добра координация", заяви пред журналисти президентът Румен Радев. Той даде изключително висока оценка на учението и поздрави ръководството, всички командири и военнослужещи от страните-участнички с постигнатите резултати. 

Денят за високопоставени гости започна с едноминутно мълчание в памет на канадския парашутист, загинал при изпълнение на служебните си задължения във въздушно-десантното учение "Swift Response – 2019", ръководено от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа. 

На заключителния етап на "Ответен удар – 2019 г." повече от час продължиха активните бойни действия на военните формирования от армиите на петте държави-участнички, които представиха изградените съвместни способности и оперативна съвместимост, резултат от съвместните усилия по планиране и подготовка. 

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, под чието ръководство е планирано учението, отбеляза, че по време на съвместните тренировки военнослужещите са споделяли опит, изградили са доверие помежду си като партньори и съюзници и са усъвършенствали своите способности. "Ние като военнослужещи сме подготвени да воюваме и знаем какво причинява войната – смърт, разрушение, страдание. Поради това, ние, хората в униформа, сме твърдо убедени, че дори 100 години преговори са по-добри от един ден война", заяви генерал-майор Попов. 

Днес в заключителния етап на "Ответен удар – 2019 г." от българска страна участваха военнослужещи от 38-ми механизиран батальон със собствена самоходна минохвъргачна батарея и смесен противотанков взвод, артилерийска батарея от 20-ти самоходен артилерийски дивизион - всички от състава на 2-ра механизирана бригада; танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили. От Сухопътните сили на САЩ в Европа участва една механизирана рота, въоръжена с бойни машини на пехотата М2А3 "Брадли" и "Хамър". От въоръжените сили на Гърция се включиха танков взвод с танкове "Леопард-2" и екипажи на вертолети AH-64 "Апачи" за непосредствена авиационна поддръжка. Сухопътните войски на Република Албания и Република Северна Македония бяха представени с по един пехотен взвод със собствено въоръжение и бойни машини "Хамър", осигурени от 2-ра механизирана бригада от състава на българските Сухопътни войски. 

След демонстрацията бе представен статичен показ на въоръжението и бойната техника на участващите в учението военни формирования. 

В деня за високопоставени гости на "Ответен удар – 2019 г." присъстваха също главният секретар на президента на Република България Димитър Стоянов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, който е директор на националната структура за ръководство и контрол на летните учения на територията на България, висши офицери от българските въоръжени сили, ръководители на държавни структури, както и посланици, военни делегации и военни аташета на страните-участнички.

Водещи

Най-четени