Довършваме околовръстното и метрото в София с европари 26.04 | 12:39

Брюксел ни отпуска над 400 млн. евро, но ще следи под лупа как се изпълняват проектите

От iNews.bg

Довършването на разширяването на софийския околовръстен път, както и изграждането на третия лъч на метрото, ще бъдат финансирани от Европа. Такова решение е взела ЕК, съобава БНР. Северната тангента и други отсечки да се довършат за сметка на еврофондовете въпреки закъснението миналата година. За целта ще бъдат отделени 37.7 млн. евро. Те ще бъдат отделени от новия бюджет по европрограмите до 2020 г., вместо по стария до 2014 г. Така няма да се налага проектите да бъдат дофинансирани с държавни средства заради закъснението в изпълнението им.

С отделно решение еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу е одобрила 80% от финансирането на Третия лъч на метрото в София с 368 млн. евро, предаде БГНЕС. За тяхното реално получаване обаче, както и за много други проекти по новия финансов период, България до 8 месеца трябва да изпълни редица предварителни условия за реформи, с които се е ангажирала, обясни говорителят на комисията Якуб Адамович.

"Всички проекти трябва да отговарят на стриктни финансови критерии. Проверките по тях трябва да бъдат направени от ЕК преди 31 декември. Ако не се случи, парите не могат да бъдат изплатени”, поясни Адамович.

Той допълва, че сред въпросните изисквания са по-прозрачни критерии за тръжните процедури, ясни графици за изпълнението на проектите, употребата на финансови инструменти за привличане на частен капитал, реформи във водния сектор, критерии за иновативност и други. Искаме да се уверим, че възможностите за нередности са ограничени.

Водещи

Най-четени