Надраскаха консулството на Сърбия под тепетата със "Сърби на върби", гръмна чутовен международен скандал 07.07 | 15:10

Това е вик, под който са извършени най-чудовищните масови престъпления срещу сръбския народ през Втората световна война на територията на бившето нацистко творение - Независимата държава Хърватия, възмущават се от сръбското МВнР

От iNews.bg

Популярният у нас надпис "Сърби на върби" се мъдри на доста места из страната. Такъв на емблематично място в Пловдив обаче доведе до международен скандал. Зловещият призив за обесване е изписан със спрей на латиница на сградата на почетното консулство на Република Сърбия под тепетата, което беше открито на 13 май. 

От Министерството на външните работи в Белград реагираха с гневна нота и призоваха компетентните органи в България да реагират спешно и да намерят виновника за "този вандализъм и недвусмислен акт на омраза".

"Това е вик, под който са извършени най-чудовищните масови престъпления срещу сръбския народ през Втората световна война на територията на бившето нацистко творение - Независимата държава Хърватия - и което е шовинистичен девиз по време на изгонването на сръбското население от Република Хърватия в операциите "Флаш" и "Буря", се посочва в съобщението на сръбското МВнР. 

В Белград са убедени, че това не е провокация от български граждани, тъй като "нашите държави и народи са установили високо ниво на доверие и приятелски отношения", поради което, както се казва в текста, във ведомството вярват, че бързата и решителна реакция ще хвърли светлина върху инцидента и ще привлече извършителя под отговорност.

Почетен консул на Сърбия в Пловдив е Анастасия Солакова, управляващ партньор на транспортното дружество МГС-Ойл ЕООД и жена на бизнесмена с противоречив имидж - Митко Солаков.

Седалището й е на улица ул.”Кр. Пастухов” 14А, до централата на БСП под тепетата.

Докато полицията в Пловдив издирва кой е автор на надписа, външното министерство на България излезе с изявление, в което категорично осъжда вандалския акт.

Използването на език на омразата срещу която и да било държава и нейните граждани, както и обругаването и нанасянето на материални щети на чуждестранни дипломатически и/или консулски представителства противоречат на демократичните ценности и са в нарушение на международното право, заявяват от МВнР.

От Външно изразяват увереност, че извършителите на този акт ще бъдат открити и подведени под отговорност, а двустранните отношения със Сърбия ще продължат да се развиват в дух на добросъседство и приятелство.

Сред възможните версии за автори на "Сърби на върби" са хърватски туристи, които са посетили Пловдив през последната седмица.

Водещи

Най-четени