Проверяват приоритетно зелените площи и тротоарите за неправилно паркирали коли 24.04 | 12:05

Санкциите и сега са достатъчно високи, смята Фандъкова

От iNews.bg

190 акта и над 1200 констативни протокола е съставила Столична община за неправилно паркиране, като от началото на годината до момента са вдигнати повече от 250 автомобила. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред bTV. По думите й с приоритет се проверяват зелените площи и тротоари.

Според столичния кмет сегашният контрол е достатъчно ефективен, въпреки че не винаги се правят проверки и се вдигат нарушителите.

"Санкциите и сега са достатъчно високи”, допълни кмет Йорданка Фандъкова, но подчерта, че справянето с нерегламентираното паркиране е обща задача и гражданите трябва да работят заедно със Столична община.

Фандъкова подробно описа къде и какви ремонти ще се извършват до края на тази година, част от които вече са започнали.

Едно от възловите места, което предстои да бъде изцяло реконструирано, е кръговото на Руски паметник. Планът предвижда и смяна на ВиК мрежите, които не са подменяни през последните 100 години. Трамвайната линия ще бъде изместена двупосочно по бул. Скобелев, за да има нормален режим на кръгово движение. За първи път в столицата ще изгради зелена трамвайна линия – именно по това трасе, трамвайните мотриси ще преминават върху трева, а не върху асфалт.

След 1-ви юни започват ремонтните дейности по оставащата част от бул. Цариградско шосе от Алея Яворов до 4-ти километър. Там се очаква затруднение на движението, тъй като ще бъде ремонтиран и моста над Алея Яворов.

Предвижда се и още един трети капитален ремонт на възлово софийско кръстовище – това на бул. Иван Гешов и бул. България. Планът е да се изгради кръстовище на две нива – горното да е с кръгово движение, а трамваят да минава отдолу, където ще има и светофар. Кога ще започне този ремонт все още не е ясно, тъй като ще се изчака отваряне на някой от другите ремонтирани обекти, за да не се затрудни движението в столицата.

Йорданка Фандъкова подчерта, че в момента тече ремонт по последния участък от пешеходната зона на бул. Витоша, който се очаква да бъде завършен до края на юни. От 1-ви юни започва и реконструкцията от НДК до Южен парк, като са предвидени подмяна на трамвайните релси, поставяне на улично осветление, озеленяване и залесяване.

В дългосрочния план за столицата се предвижда изграждането на повече велоалеи, подмяна на болни и стари дървета с нови, както и засаждането на още по софийските улици. Целта на кмет Йорданка Фандъкова е да има 800 дървета по улиците на столицата.

Водещи

Най-четени