Софийският университет откри 124-тата си учебна година 29.09 | 19:11

Ректорът Илчев разкритикува политическата ситуация и малкото пари за образование

От Ивелина Георгиева

Новата учебна година започва в смутно време и обстановката през последните дни в страната показва, че това се случва заради некачественото образование. С тези думи ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" Иван Илчев започна приветственото си слово по повод новата академична година.

"Сурогатното образование ражда сурогатна култура" допълни още Иван Илчев.

Това, което се случва в страната е същото, което се случва в образованието ни в момента, подчерта ректорът на Алма Матер. Той посочи, че няма друга държава в Европа, която да отпуска толкова малко пари за образование и наука.

Илчев заяви, че по традиция Софийският университет рядко се съгласява с управниците на страната, не от инат, а защото иска студентите да получават най-доброто, което заслужават и защото основното граматическо време, в която управляващите говорят е бъдеще, а не минало, както би трябвало да бъде.

Илчев поздрави всички първокурсници, че са станали част от 25-хилядния състав на Софийския университет и им пожела да бъдат достойни, затова че са студенти в най-престижния университет у нас и предприемчиви в новия свят, който ще градят. На преподавателите Иван Илчев пожела повече енергия и инат през новата академична година.

Илчев посочи, че в първия национален рейтинг СУ "Св. Климент Охридски" беше на първо място сред държавните университети в 23 от 25 професионални направления, в които обучава.

Просветният министър посъветва всички студенти до края на живота си да поддържат връзка със своя университет защото връзката, която се създава между учителя и ученика е непреходна. Той каза още, че академичният състав на университета е изключително силен и преподавателската общност е "световна марка".

По думите на Илчев България има два основни стълба в обществото си и това са Софийският университет и БАН.

"Още много правителства ще се сменят и ще предстоят кризи, но докато съществуват тези два стълба и хората вярват в тях, можем да бъдем убедени в своето настояще и бъдеще", каза той.

Водещи