Депутатите продължават с дебатите за парламента 17.06 | 19:32

В пленарната зала не присъстват представители на президентската институция

От iNews.bg

Депутатите продължават с обсъждането на предложение за произвеждане на национален референдум за изборна реформа. Предложението е на президента Плевнелиев и на инициативен комитет за задължително и електронно гласуване и за частична мажоритарна система.

В пленарната зала не присъстват представители на президентската институция, като се мотивираха, че са били представени мотивите за искането на референдум от страна на президента няколко пъти и изчерпателно.

За обсъждането в пленарната зала бяха поканени председателят на инициативния комитет проф. Георги Близнашки, Александър Кьосев, Светла Божилова, Калин Янакиев и други. 

Професор Близнашки призова депутатите да вярват в разума на народа. " Дайте шанс на българските граждани да се произнесат по всички тези въпроси на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Нека те да бъдат съпроводени с общонационален референдум по изборната реформа. Ако се възприеме всяко едно от решенията на държавния глава това ще бъде пробив в днешното политическо статукво. Ако се възприемат и трите, тогава ще имаме едно качествено ново състояние на народното представителство, на националния политически живот в Република България".

Становището на правната комисия е, че задължителното гласуване може да се въведе чрез промяна в конституцията, а искането за мажоритарен избор на част от депутатите и дистанционния вот били обяснени неясно. Правната комисия отхвърля предложенията.

БСП иска въпросът за референдума да е само за задължително гласуване, което да важи само за гражданите на територията на страната и само за парламентарните избори. От ГЕРБ и от инициативния комитет искат допитването да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори.

Лидерът на ДПС Лютви Местан посочи изчерпателно, защо движението е против референдума. Проблемът с пороците на политическата система е наш, на нашата собствена непригодност, на нашата нереформираност, на нашата немодерност на партиите. И ние не можем да прехвърлим собствената си отговорност върху българските граждани.

Водещи

Най-четени