Обединяват държавните болници в холдинг 15.03 | 09:41

Новият модел може да спре отварянето на частни клиники там, където няма нужда от тях

От iNews.bg

Ръководствата на държавните болници обмислят нов план за оцеляването им. Предлага се модел за обединяване на държавните лечебници в холдинг, като се разчита, че така може да бъде спряно на частни клиники там, където няма нужда от тях.

За София например може да се формират няколко  кръга от клиники с обща администрация, пише "Преса". Например "Пирогов", "Св. Екатерина", Александровска болница и "Майчин дом" заедно покриват напълно нуждите на определена територия с целия спектър от медицински дейности. Така в здравната карта ще бъде отбелязано, че в този кръг няма нужда от отваряне на никаква друга структура.

В страната пък областната болница ще е основният център, а останалите лечебници в малките градове ще си разпределят дейностите.

По този въпрос директорите се разделят на две. Едното предложение е да не  се забранява на частни дружества да строят на тази територия, но за тях да има такса, която ще плащат на държавата, за да могат да работят. Тези пари здравното министерство ще инвестира обратно в болниците, чийто собственик е, така че да са конкурентни като апаратура и условия на новите звена и да могат да задържат кадри. Разбира се, ако някой иска да отвори частна детска клиника, това няма да му струва нищо, защото нуждата от такава структура е голяма. Но ако иска да построи 13-ата инвазивна кардиология в столицата, цената за всяко легло, което ще бъде разкрито в нея, ще е висока. Такъв модел вече работи във Франция и Великобритания, така че не става дума за рекет, уточнява изданието.

Другият вариант е да се забрави изобщо на частниците да извършват на територията на държавния холдинг дейности, заплащани от касата. Така обаче ще бъдат засегнати и вече съществуващи клиники. Този план се подкрепя от повече директори. Собствениците на частни заведения със сигурност ще дадат сериозен отпор на идеята. Междувременно те си направиха нова асоциация, която има за цел да обсъжда с държавата вземането на важни решения за финансирането на системата.

Водещи

Най-четени