Депутатите създадоха временна комисия за Nexo 18.01 | 16:15

ДБ и ДПС я подкрепят, ПП искат прозрачност

От iNews

След тричасови дебати депутатите приеха създаване на Временна комисия за казуса с дейността на криптобанката Nexo.

За председател на беше избран Даниел Митов от ГЕРБ. Десислава Трифонова от ГЕРБ беше избрана за член на комисията. От "Продължаваме промяната" членове ще бъдат Асен Василев и Рена Стефанова, от ДПС -  Йордан Цонев и Петър Чобанов, от  "Възраждане” - Златан Златанов и Ивайло Чорбов, от БСП - Иван Ченчев и Илиян Йончев, от Демократична България - Божидар Божанов и Надежда Йорданова и от Български възход - Лилия Недева и Гален Монев, съобщи НОВА.

По време на заседанието на парламента в сряда Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи комисията да работи един месец и да провери хора и групи, както и финансиране на партии у нас. Идеята е комисията да има 14 членове от всички парламентарни партии на паритетен принцип. 

Веднага, след като Атанасова направи предложение, на трибуната излезе Никола Минчев от ПП с обвинения към ГЕРБ. "Когато се говори за руски капитали, е добре в парламента да напомняте за следните казуси: кой построи "Балкански поток” за отрицателно време на българска територия, по чие време прокуратурата отказа да разследва отравянето на Емилиян Гебрев, а Пловдивският панаир бе харизан на почетния руски консул у нас”, заяви Минчев.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че неговата група ще подкрепи създаването на  комисия за Nexo, но тя очевидно ще бъде "пропаганден инструмент".

"ДПС също ще подкрепи създаването на такава комисия. След Ружа Игнатова, това е вторият голям скандал. Имиджът на страната е политически и морален въпрос. Тук най-малкият въпрос е финансирането на една партия. ДПС винаги е държало партиите да се финансират само от бюджета. В най-голямата пирамида на Щатите ставаше дума за по-малко пари. Това петно, лепнато на България, не мисля, че трябва да го подминем с лека ръка”, каза Йордан Цонев от ДПС. И добави: "Искаме независима съдебна система и ще направим всичко възможно това да се случи. Няма да позволим да се махне един и да се сложи друг главен прокурор”.

Тезата му за прозрачност на финансиране на партиите бе подкрепено и от Михаил Камбарев от ПП. Като цитира приходи и разходи на партия ГЕРБ, той ги обвини, че те харчат двойно повече, отколкото имат. 

"Темата не е финансиране на политическите партии, темата е дали Nexo е свързана с тероризъм и незаконна дейност”, каза Атанасова и обясни: "Връзката с политическите партии е международен скандал”.

Асен Василев от ПП обясни, че и тяхната партия ще подкрепи създаването на тази комисия, независимо, че пране на пари се установява от службите и от съда. "Ще видим дали част от хората не са имали роднинско-партньорски връзки с ГЕРБ”, каза Василев. Той поясни, че в предложението на Атанасова за тази комисия е записано "финансиране на партии” без да се посочва, че се има предвид за връзки с Nexo. "Ние не сме получавали дарения от Nexo”, заяви Василев.

Независимият депутат Явор Божанков каза, че комисията няма да свърши нищо друго освен да послужи за поредна нападка. "Всички ще загубят от тази ужасна демагогия.", категоричен е той.

Водещи

Най-четени