Депутатите започват обсъждането на вота на недоверие 23.01 | 11:03

Парламентът заседава извънредно, това е единствената точка в програмата

От iNews.bg

На извънредно заседание в Народното събрание днес ще започне дебатът по внесения от БСП вот на недоверие към кабинета "Борисов” 3, предаде БГНЕС. Това е и единствената точка в дневния ред на депутатите. Заседанието започва в 13:00 ч. Темата е провалът в политиката за борба с корупцията. Мотивите по вота са 10 страници.

"Те са политическата аргументация защо искаме този вот на недоверие, но основно са в сферата на здравеопазването, обществени поръчки, строителство и саниране контрабанда”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при внасянето на вота в деловодството на Народното събрание. Тя твърди, че БСП не приема вота за саботаж на председателството, а за отговор на 83% от гражданите, които смятат, че това е проблем номер едно, включително и на европейските страни.

Искането за вот на недоверие е подписано от 80 депутати – само от БСП. ДПС заявиха, че ще го подкрепят, но с други мотиви. Тома Биков от ГЕРБ определи внесения вот на недоверие като опит на БСП да имитират политическа дейност. "Докато в Брюксел, докато цяла Европа приветства българското председателство, в лицето на делегацията, водена от Бойко Борисов, тук в НС ставаме свидетели на едни самоцелни действия, които целят само да имитират политическа дейност. Внася се вот на недоверие без мотиви, след дълги преговори и закани, получаваме един вот, който е обречен на загуба", смята депутатът от ГЕРБ.

Според Биков един вот има три цели. Първата е да свали кабинета, но очевидно няма да успее, не защото няма гласове, а защото България бележела най-добрите икономически показатели през последните години. Втората цел, според него, била корекция на определена политика. "Корекция на министър, атака срещу определен сектор - нямаме такова нещо. Корупцията е една обща тема, която дава възможност за разтягане на локуми, но нищо конкретно. Атаката изглежда е само срещу Делян Добрев", смята депутатът от ГЕРБ. Той уточни, че третата цел на вота е да обедини опозицията.

"Ще подкрепим вота, ще гласуваме против правителството, обаче с нашите мотиви и аргументи”, заяви миналата седмица пред журналисти Йордан Цонев от ДПС. "Имаме решение за вота на недоверие и то много отдавна, взето на нашия най-висш форум между две конференции на Националния съвет. Решението ни не е за един вот, а за вотове, и добре обосновано", обясни той.

Водещи

Най-четени