Синтетичен наркотик, имитиращ чай, е хит сред младежите в Ловеч 08.03 | 15:40

Дрогата е позната е като „тай хай“ и се пуши като марихуана

От Мая Александрова

Синтетична дрога, маскирана като чай, е хит сред младежите в Ловеч. За това алармираха от Превантивно-информационният център за борба с наркотичните вещества към общината.

Дрогата е позната като "тай хай" и се пуши като марихуана, но е неуловима на тестовете за наркотици. "Чаят" е със същата консистенция като тревата и се продава в пакетчета. Дилърите изрично предупреждават да не се консумира като напитка, тъй като е токсична.

Листенцата са обработени с психотропни вещества, които предизвикват съответните реакции.

"Тай хай" е по-скъп от марихуаната, цената на едно пакетче е 50 лева.

Листната маса се смесва с тютюн от стандартна цигара и така се пуши.

Според Превантивно-информационния център дрогата се предлага в училища, заведения и други места, често посещавани от тийнейджъри.

Голям е процентът на родителите, които редовно правят тестове за наркотици на децата си, а на този етап веществото, с което са обработени листата, не се засича от реактивите.

Другият вариант да бъде излъган тестът, е употребата на голямо количество мляко, което се пие преди тийнейджърът да даде проба с урина.

Употребата на трева сред учениците се увеличава с бързи темпове, съобщават още от Превантивно-информационния център. Половината от учениците пушат около 2 - 3 пъти в седмицата. Малцина са тези, които все още не са опитвали канабис.

Според експерти от Превантивно-информационния център най-страшното е, че психоактивните субстанции се предлагат свободно в интернет, което допълнително затруднява контрола върху тях, предаде БТА.

Водещи

Най-четени