Депутатите обсъждат вота на недоверие срещу правителството 26.06 | 09:17

Парламентът ще заседава извънредно след внесената от БСП подписка

От iNews.bg

На извънредно пленарно заседание, което ще се проведе от 13:00 часа във вторник, депутатите ще дебатират по внесения от БСП вот на недоверие към правителството, предаде БГНЕС. Опозицията иска сваляне на кабинета "Борисов 3" с аргумента, че политиката му в сектор "Сигурност" е претърпяла провал, защото правителството е неспособно да изпълнява конституционното си задължение да осигурява вътрешната сигурност и обществения ред на страната. Според левицата зад всеки един от разтърсилите обществото ни инциденти стоят неизпълнени предизборни обещания, нечути граждански и политически предупреждения, както и липса на политическа визия за управление на МВР.

Сред аргументите на БСП е липсата на доверие в органите на МВР, заради което все по-малко сигнализират за извършени престъпления. От партията се позовават на отчета на министерството от февруари т. г., според който 75% от най-масовите престъпления – кражбите, остават неразкрити. По данни на прокуратурата пък разкритите грабежи са едва 40%, а телефонните измамници също остават ненаказани.

Като "апотеоз на държавническото безсилие" в сектора от БСП определят бягството на двамата затворници от Централния софийски затвор – Владимир Пелов и Радослав Колев. Двамата рецидивисти избягаха на 3 април т. г., а за целта използваха вкарано в затвора незаконно огнестрелно оръжие. Около 2 месеца по-късно Пелов бе убит в престрелка в Ботевград, а Колев все още се издирва. Само преди няколко дни и друг престъпник се отклони от правосъдието, този път от Ловешкия затвор, но при специализирана полицейска акция той бе заловен.

От опозицията припомнят и за двете все още неразкрити убийства, извършени посред бял ден в София – на началника на отдел "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов и на великотърновския предприемач Петър Христов. Мотивите на вота критикуват и политиката на правителството в областта на отбраната. От БСП определят състоянието на въоръжените сили като "критично" и поставят под съмнение отбранителните способности на страната. Под мотивите на вота стоят подписите на 80 народните представители от БСП. Въпреки че от партията не са водили разговори за подкрепа в пленарна зала, от ДПС заявиха готовност за такава. На заседание на Централното оперативно бюро и на парламентарната група на партията е взето решение вотът да бъде подкрепен. За да падне правителството обаче са необходими 121 гласа, а "БСП за България" и ДПС имат общо 105. От "Воля" вече декларираха, че няма да подкрепят воца, което осигурява на коалиционното правителство на ГЕРБ и "Обединени патриоти" мнозинство от 134 депутата. Гласуването ще се проведе в началото на пленарното заседание в петък.

Водещи

Най-четени