Демерджиев: Въпросът за Шенген беше политически 08.12 | 16:59

Ще работим за постигането на компромис с Австрия и Нидерландия, заяви той

От iNews

България се представи достойно в усилията си за присъединяване към Шенген. Готовността на страната ни е призната от всички европейски институции, а въпросът за Шенген беше политически и две страни не подкрепиха България. Това коментира служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Ще работим за постигането на компромис с двете държави. Работата продължава. Швеция, която поема председателството, също увери, че ще положи усилия в тази посока. Убеден съм, че разговорите с Австрия ще бъдат конструктивни. Разчитаме и Нидерландия да премине на същата плоскост. Конкретни аргументи за нашите действия или бездействия Нидерландия няма. Механизмът, към който Нидерландия реферира е отменен през 2019. В момента обмисляме диалог. Когато се изчерпат средствата на диалога, ще ви уведомим за следващите ни стъпки", каза Демерджиев, цитиран от БНТ.

България и Румъния остават извън Шенгенското пространство след като не успяха да получат единодушна подкрепа от Европейският съвет в Брюксел. Официална информация за решението се очаква след края на заседанието.

 

Водещи

Най-четени