Тероризмът – основна заплаха за националната ни сигурност 05.10 | 18:12

Действията на Русия водят до регионална нестабилност, се казва още в документа

От iNews.bg

Тероризмът е най-сериозната заплаха за България. Това става ясно от годишния доклад за състоянието на националната ни сигурност през 2016 г. Той бе приет днес от парламента със 104 гласа "за" и 96 "против". Документът определя като основен риск пред националната сигурност заплахата от терористични актове, предаде бТВ.

Докладът съдържа оценка на рисковете и заплахите за националната сигурност на България в различни области. Направен е извод, че общата престъпност намалява спрямо 2015 г., като се увеличава разкриваемостта. Регистрираните престъпления през 2016 г. са 103 773, което е намаление с около 7,4% спрямо 2015 г. Разкрити са 49 460 престъпления, като нивото на разкриваемост се е увеличило с 8,8 пункта спрямо 2015 г.

В доклада се посочва още, че "действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват основната цел за единна, свободна и мирна Европа”. Според документа влошаването на отношенията на Руската федерация с НАТО и ЕС поставя пред сериозни изпитания изградената европейска архитектура за сигурност.

"Основната цел на доклада е наистина да представи дейността на институциите, на изпълнителната власт в Република България, действията, които са предприети и предизвикателствата, които стоят, също и набелязаните мерки за следващия период", заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ, цитиран от БГНЕС.

Според него коренно променилата се среда за сигурност в последните години изисква разработване на координирани политики и стратегическа и концептуална рамка за противодействие на новите заплахи включително и хибридните заплахи.

От БСП обясниха, че няма да подкрепят доклада и ще гласуват против. Таско Ерменков от БСП призова ГЕРБ да не търсят някакво антируско влияние у нас. Той поясни, че определянето на Русия за заплаха за националната ни сигурност е един от факторите, заради които БСП ще гласува против този доклад.

"Ако БСП се разграничават от президента Радев, от думите му за евроатлантическата ориентация на страната и се изолирате от ЕС, кажете поне в каква посока трябва да се движим - към Изток или някъде другаде", призова Цветан Цветанов. Той посочи, че ГЕРБ, правителството и президента ще продължават да бъдат част от силна и обединена Европа. "За това, че БСП започва да се разграничава от Радев искам да им кажа едно – г-н Радев е избран за 5 години и трябва да го подкрепяме всички, защото е българският президент", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изказа мнение, че този доклад е страшно закъснял и това е първата заплаха на националната сигурност. Той изтъкна, че в него липсват аналитичност в дълбочина. За да има НС оценка за състоянието на националната сигурност и въз основа на това да дадем препоръки към органите на държавната власт, е необходимо именно това, смята председателят на ДПС.

Стратегията за национална сигурност, по неговите думи, отчита нови реалности, като на преден план излиза свободата и сигурността на гражданина. "Докладът трябва да бъде по-близо до отделния човек и неговите проблеми, но за това е нужно държавническо мислене при подреждане на приоритетите", подчерта Карадайъ и допълни, че ДПС няма да подкрепят доклада.

Водещи

Най-четени