Депутатите гледат за втори път бюджетите на НЗОК и ДОО 27.11 | 11:08

Някои от осигуровките ще се увеличат, ако проектите бъдат приети окончателно

От iNews.bg

Депутатите ще гледат на второ четене бюджетите за догодина на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО) на извънредно заседание във вторник, предаде БГНЕС. Двата бюджета бяха гласувани на първо четене в пленарна зала на 6 ноември, а параметрите им – силно разкритикувани от опозицията.

В бюджета на НЗОК за 2019 г. предвидените приходи и трансфери са в размер на 4 299 603 000 лв. Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на сто, като в разчетите са отразени ефектът от увеличаване на максималния осигурителен доход, промяната на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Предвидените разходи и трансфери са в размер на 4 350 003 000 лв., от които 4 116 396 200 лв. са за здравноосигурителни плащания. С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, гарантирана от бюджета на НЗОК.

Само преди дни пък Българският лекарски съюз излезе с остра декларация, която дойде в резултат на неспазени договорености по проектозакона за бюджета от страна на държавата, които първоначално са били приети. От съсловната организация посочиха, че с недоумение са установили, че един от основополагащите текстове, а именно елиминиране възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление, липсва в утвърдения от партньорите вариант.

Сред заложените политики в бюджета на ДОО за 2019 г. са запазване на размера на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" и фонд "Пенсии за лицата по чл. 69" на нивото от 2018 г., както и запазване на размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО. За 2019 г. не са договорени минимални осигурителни прагове (МОП). Без налагане на административно увеличение на МОП при планирано увеличение на минималната работна заплата с 9,8 на сто, средното увеличение на МОП през 2019 г. е около 4,7 на сто.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 лв. на 560 лв. Увеличава се максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2 600 лв. на 3 000 лв.

Началният час на пленарното заседание е 13:00 часа.

Водещи

Най-четени