Климатолог разкри с какво време идва лятото 15.04 | 15:45

От следващия понеделник ни очаква захлаждане с валежи от дъжд

От iNews.bg

От следващия понеделник ни очаква захлаждане с валежи от дъжд. В повечето райони на България в периода 21-24 април максималните температури ще бъдат между 14 и 18 градуса. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Този тип атмосферна циркулация с минимални температури между 5 и 10 градуса и максимални температури между 15 и 19 градуса ще се запази до края на месеца, добави той.

Има много голяма вероятност април да се яви хладен месец. До момента е по-студен с 2-3 градуса, а това не се е случвало през последните 2-3 години, отбеляза проф. Рачев.

Месец май се очертава като нормален месец. Очаква се температурите да бъдат близки до многогодишните средномесечни температури, а те на отделни места са вече много високи – 18-19 градуса. Валежите ще бъдат в норма. Надявам се да валежите да бъдат равномерни. По-добре е да имаме няколко периода на валежи, за да може да се попълни подпочвената влага, която е необходима, посочи климатологът.

Той разкри, че според дългосрочната прогноза засега се очаква това лято да наподобява предишните две лета.Те се отличаваха с нормални температури за Западна България, малко по-високи за Източна България. Валежи повече в Западна България и по-малко по морето. По-валежен юни месец на фона на цялото лято и по-сухо и топло през втората половина на юли и август месец, каза още проф. Георги Рачев.

Водещи

Най-четени