Еднократна помощ за майките - само ако са осигурени 03.04 | 11:18

Освен това доходите им не трябва да надхвърлят 350 лв. за член от семейството

От Диана Цветкова

Еднократната помощ, която ще бъде отпускана на майките, отглеждащи у дома децата си на възраст между 1 и 2 години, няма да бъде отпускана за всички.

За да получат помощта, жените трябва да отговарят на три критерия, уточняват от Министерството на труда и социалната политика.

Освен, че е необходим доход не по-висок от 350 лева за член от семейството, майките трябва да са плащали са осигуровки за общо заболяване и майчинство, както и детето, което не посещава ясли, да е на възраст между 1 и 2 години.

Социалното министерство направи уточнението, след като се появиха твърдения, че помощта всъщност е предизборен трик за привличане на малцинствата.

"Напълно необосновани са твърденията, че с това свое решение кабинетът "ще подкрепи малцинствата и "електората" преди изборите". Представителите на малцинствата, както и на всички други групи, ще получат допълнителната помощ, само ако отговарят на посочените по-горе критерии", се посочва в съобщение на ведомството.

Очаква се еднократната помощ за майките да бъде приета на днешното заседание на Министерския съвет заедно с пакета мерки, който одобриха социалните партньори в Тристранния съвет вчера.

Водещи

Най-четени